Vesti

Još uvek ima novca za subvencionisanje gornjomilanovačkih poljoprivrednih proizvođača

Gornji Milanovac – Opština Gornji Milanovac ove godine izdvojila je znatna stredstva namenjena za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača. Ta novina potekla je iz ideje pomoći poljoprivrednim proizvođačima pa je u oktobru prošle godine formirana Kancelarija za poljoprivredu u okviru Opštinske uprave čija je namena konkretna pomoć direktno poljoprivrednim proizvođačima.

Predstavnica Kancelarije za poljoprivedu Milka Nedeljković istakla je da opština Gornji Milanovac ima oko 5.900 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, tako da je i potreba za njenim formiranjem dobra i opravdana jer je veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji se javljaju za pomoć.

,,Budžetom opštine Gornji Milanovac planirana su znatna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju. Ove godine je to budžet od pedeset miliona dinara koji su namenjeni poljoprivrednim proizvođačima, 38,9 miliona ide kao pomoć direktnoj poljoprivrednoj proizvodnji u smislu subvencija. Ministarstvo poljoprivrede je dalo saglasnost na program mera za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje tako da su poljoprivredni proizvođači ove godine mogli da očekuju pet mera direktnih davanja”, kaže Nedeljković.

Ona dodaje da su po prvi put, ove godine uvedene dve nove mere, veštačko osemenjavanje i osiguranje plodova, useva i stoke od rizika u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored ovih mera, to su standardne mere u subvencionisanju u cilju nabavka opreme, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, kupovine sadnica, subvencija u stočarstvu, voćarstvu, preradi i marketing.

,,Već mesec ipo dana traje konkurs po kome se proizvođači javljaju i preko 550 zahteva je primljeno i još ima novca. Poljoprivrednici mogu da se jave i konkurišu za ta sredstva iz budžeta opštine Gornji Milanovac. Konkurs traje do utroška sredstava, a najveća zainteresovanost jeste za sisteme na navodnjavanje, kupovinu junica i umatičenih grla kao i veštačko osemenjavanje“, navodi Nedeljković.

Opština Gornji Milanovac ima 64 naseljena seoska mesta, što znači da je polovina stanovništva u selima. Veliki broj sela ima dosta mladih koji su ostali kako bi se bavili poljoprivrednom proizvodnjom.

Agro pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!