Vesti

Kako orezivati breskvu

Životni vek breskve je kratak, pa pravilna rezidba je od velikog značaja. Kod orezanih stabala breskve vegetacija ranije započinje nego kod neorezanih i traje nešto duže što je posledica bujnosti. Poznato je i da se pupoljci bujnijih stabala stvaraju kasnije nego pupoljci na slabo bujnijim stablima. Kod breskve se razlikuje nekoliko vrsta rodnih i nerodnih grančica.

Majska kitica je kratak izbojak redukovanih internodija. Završava uvek lisnim pupoljkom, oko kojeg su postrano smešteni u grupi cvetni pupoljci. Ovaj izraštaj je obično dug od 2 do 5 centimetara, sa 3 do 5 postranih cvetnih pupoljaka. Retko se javlja kod mladih i bujnih voćaka. Nema većeg značaja za rodnost breskve ukoliko se razvilo dovoljno rodnih, odnosno mešovitih izbojaka. Na majskoj kitici formira se malo lišća pa plodovi na njoj ostanu sitni.

Kratke rodne grančice dužine su do 15 centimetara sa razvijenim kratkim internodijama. Vršni pupoljak uvek je drveni, a postrano su smešteni cvetni pupoljci. Nema većeg značaja za rodnost breskve jer nema dovoljno lišća pa plodovi ostanu sitni.

Mešovite rodne grančice su dugačke 20 do 70 centimetara, zavisno od bujnosti, starosti i sorte. Ove grančice su najznačajnije za rodnost breskve, na kome su duboko razvijeni cvetni i lisni pupoljci iz kojih se razvijaju najkrupniji i najkvalitetniji plodovi i nove rodne mladice.

Letnji ili preuranjeni izbojci razvijaju se iz pupoljaka mladara formiranih u istom vegetacijskom razdoblju. Ovi se izbojci razvijaju kod mladih i bujnih voćaka. Po pravilu nisu rodni, ali ako se ranije jave u krajevima sa dugom vegetacijom mogu se formirati cvetni pupoljci, pa ovi izbojci mogu biti rodni.

Vodopije su dugi snažni izbojci vertikalnog rasta koji se razvijaju iz adventivnih ili latentnih pupoljaka starijih grana, ali i mladih, na mestima jačeg dotoka hranjiva i u blizini reza i povreda.To su nerodni izbojci koji se režu do osnove.

Agro press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!