Kako su živeli Užički Kamenko i Kremenko – neolitsko naselje „Stapark” omiljeno mesto turista

FOTO: AGROPRESS


Užice – Na samo pet kilometara od grada Užica izgrađen je neolitski park „StaPARK” koji se nalazi nedaleko od arheoloških lokaliteta Velika i Mala Gradina, na kojima su prepoznata staništa neolitskog čoveka.

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

U okviru njega nalaze se četiri nadzemna objekta i poluzemunice opremljene u skladu sa uslovima života i rada čoveka u periodu neolita. Postavke posvećene obradi neolitske keramike, izradi oruđa i oružja, pripremi hrane i privređivanju neolitskog čoveka su deo stalne postavke koje krase neolitski park.

„Prošle letnje sezone on je zvanično otvoren za posetioce kojih je bilo 2.500. Bogata je ponuda za mališane, a tu su i malo zahtevnije aktivnosti upriličene za malo starije i veštije”, rekla je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

Tokom ove sezone u parku, jedinstvenom u Srbiji, organizovan je veliki broj radionica za najmlađe koji su na ovaj način imali priliku da se upoznaju sa dalekom istorijom, životom i navikama neolitskog čoveka.

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

„Deca imaju priliku da vide urađena oružja i oruđa iz tog perioda, tu je i arheološka sonda sa kojom rade mali arheolozi uz stručno vođenje. Suvenire koje naprave od gline mogu da ispeku, a u unutrašnjosti jedne od kuća realizovana je radionica iz arheološkog crtanja. Važno je naglasiti i da deca ovde rade sa glinom, peskom i blatom, što ih posebno raduje”, rekla je Snežana Milisavljević, menadžerka projekta Neolajf.

Inače, ovo je jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija grada na Đetinji koji nudi bogatu ponudu za svoje posetioce iz svih krajeva Srbije, a ove godine zabeležen je i značajan broj posetilaca iz inostranstva.

Agropress