Katastar zelenih površina sadrži „ličnu kartu” svakog stabla na javnim površinama

FOTO: agropress


Čačak – Skoro tri godine bilo je potrebno kako bi se formirao Katastar zelenih površina u gradu Čačku u kome se praktično nalazi „lična karta” svakog stabla.

FOTO: agropress
FOTO: agropress

„Išlo se sukcesivno, bilo da se radilo o Velikom parku ili drvoredima u ulicama, a to je podrazumevalo uzimanje visine stabla, prsni prečnik, stanje stabla, koja je vrsta, kolika je starost, sve su to parametri koji su se unosili u bazu podataka kao i fotografija svakog stabla”, kazao je Ćosić.

FOTO: agropress

Prema njegovim rečima formiranje Katastra zelenih površina bio je ogroman posao, ali koji omogućava da u svakom trenutku može da sagleda šta treba da se uradi. To znači da svaka sadnica koja je problematična može da se zameni novom. Ukoliko treba da se izvrši orezivanje takođe postoji plan, jer u bazi podataka su popisana sva stabla koja zahtevaju tu vrstu aktivnosti i kada je poslednji put to rađeno.

Katastar zelenih površina u mnogome doprinosi kako gradu tako i samom JKP „Gradsko zelenilo” , kako bi se na vreme planirale sve aktivnosti vezano za održavanje zelenila.

 

FOTO: agropress
FOTO: agropress

„Kada je reč o Katastru zelenih povšina važno je reći da tu postoji mogućnost nadogradnje, odnosno unošenje I drugih zelenih površina i to ne samo količina, već i detalji kao što su stanje travnjaka ili koja je vrsta trave posađena”, istakao je direktor JKP „Gradsko zelenilo” Dejan Ćosić.

Agropress