Vesti

Katastrofalne štete od grada u deset gornjomilanovačkih sela

Krajem jula i početkom avgusta jako nevreme sa gradom pogodilo je okolinu Gornjeg Milanovca. U 10 sela proglašena je vanredna situacija, a opštinska komisija popisala je štetu na više od 700 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najviše su stradali usevi sa kukuruzom i krompirom, kao i zasadi šljive, maline jabuke i kruške,a šteta se meri preko 370 miliona dinara.
Iako je programom subvencionisanja uvedena nova mera koja se tiče osiguranja useva,plodova,višegodišnjih zasada i rasada,mnogi poljoprivrednici ovu meru nisu iskoristili kako bi zaštitili fabriku pod otvorenim nebom.

Nebojša Milojević,Foto: Agropres

Za Nebojšu Milojevića ova godina je čist gubitak. Grad koji je 12 avgusta pogodio selo Lozanj, kompletno je unistio 95 odsto roda viljamovke na 2 hektara i 90 ari. Da je samo dvadeset dana kasnije bilo nevreme, Nebojšine kruske završile bi na tržištu Rusije. Ovako, minus od oko 15 hiljada evra, kako kaže, neće moći da nadokadi.
“Viljamovke imam negde oko tri hiljade sto stabala na površini od dva hektara devedeset ari,a prinos od najmanje 30 tona ove godine je izostao. Ostalo je samo pet odsto roda koje je otkupila fabrika iz ovog kraja za preradu. Trebao sam celokupan rod da predam za Rusiju. Možda izgubim i tržište jer po mojoj proceni,ovom voćnjaku trebaće dve godine najmanje da se oporavi”,kaže Milojević za Agropress.

Rod koji je ove godine planirao da proda kako bi isfinansirao podizanje protivgradne mreže je izostao kao i sama zaštita, a nedostatak finansijskih sredstava jedan je od razloga neosiguranja voćnih zasada, tvrdi Milojević.

Nevreme u Gornjem Milanovcu,Foto:Nebojša Milojević

“Protivgradnu mrežu planirao sam da kupim nakon prodaje kruške jer je ogromna investicija. Ulaganja u zasad bila su ogromna tako da finansijski nismo bili u mogućnosti da pokrijemo,kao što nisam ni osigurao. Osiguravao sam prve četiri godine,zadnje dve nisam jer sam sredstva uložio u sistem za navodnjavanje, kupovinu sadnica i neophodne opreme za voćarsku proizvodnju”, dodaje Milojević za Agropress.

Slična situacija je i u kukuruzištima, pa stariji meštani tvrde da je katastrofa u vidu grada ovakve razmere bila 1955 i pamte je kao gladnu godinu.Ove sezone, poljoprivredni proizvodjači biće primorani da kupuju i hranu za stoku.
“Ovde ima sedamdeset ari, sami vidite u kakvom je stanju kukuruz, stoku nećemo imati čime da hranimo. Grad je bio u dva navrata, drugi put je uništio ono što je preostalo od prvog puta. Ako postoji mogućnost da nam neko pomogne, bili bi zahvalni, u selu svaka pomoć dobro dodje,da li će nam pomoći u novcu, hrani za stoku ili veštačkom djubrivu,sve jedno,sve nam treba,” kaže Milan Milojević.

Milan Milojevic Foto Agropress

Koliko je grad naneo štete poljoprivrednicima, najbolje govori podatak da je u deset sela ove opštine bila proglašena vanredna situacija. Da su posledice katastrofalne i da se mere milionima dinara, potvrdjuju iz Kancelarije za poljoprivredu Gornjeg Milanovca.
“Šteta je popisana na 323 registrovana poljoprivredna gazdinstva, obuhvaćeno je preko 700.hektara površine i šteta je oko 370.miliona dinara. Izveštaj je sačinjen i prosledjen resornom ministarstvu i nadam se da ćemo što pre pomoći poljoprivrednim proizvodjačima “, kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac i apeluje na poljoprivredne proizvodjače da osiguravaju svoje useve.

Milka Nedeljković,Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac

„Po izdvajanju u poljoprivredu,Gornji MIlanovac prednjači i u odnosu na ostale gradove. Od ukupnog budžeta koji je 50 miliona dinara, za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima opredeljeno je 39 miliona 600 hiljada dinara,a jedna od novih mera jeste osiguranje useva,plodova,višegodišnjih zasada,rasadnika i zivotinja,a intezitet pomoci po ovoj meri je 40 odsto od vrednosti bez pdva,maksimalno 50 hiljada dinara.Uprkos ovoj novoj meri, samo četiri poljoprivredna proizvodjača iskoristilo je da na ovaj način osigura svoje fabrike na otvorenom,pa iz Kancelarije za poljoprivredu apeluje na poljoprivredne proizvodjače da svoje useve osiguravaju.

Agropress

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!