Vesti Poljoprivreda

Kenebek sortom do sigurnog profita

Ljilja Ivković iz Lunovog Sela kenebek sortom osigurala plasman, Foto: Agropress

Užice – Prinosi krompira ove godine u užičkom kraju jesu prepolovljeni, ali kvalitet nije izostao, kaže Ljilja Ivković iz Lunovog Sela. Ljilja se kako kaže opredelila za posebnu sortu koja je na užičkim tezgama itekako tražena i koja je kvalitetom, opravdala i cenu i troškove proizvodnje.

Ljilja Ivković , Foto: Agropress

„ Najveći deo rezervisan je za belu sortu krompira, to je kenebek. Neprikosnoven je u kvalitetu i sve što proizvedem to i prodam. Cena je 80 dinara, dok je crveni krompir 100. Ja ne spuštam cenu, jer ove godine, prinosi su znatno manji i one količine koje imam, svakako ću prodati . Kenebek sorta najsličnija je mesečaru.I dan danas pamtim priče da su za vreme rata ljuštili taj krompir i ljuske bacali u brazdu i ponovo dobijali proizvodnju. Tako smo kažu i opstali u gladnim i ratnim godinama,krompir nas je održao, kaže Ljilja Ivković za Agropress.

Ljilja dodaje da iako je godina za nama bila sušna , krompira će biti za domaće tržište, a suštinu opstanka vidu u smenjivanju kultura.

„ Na nečemu izgubiš, na nečemu dobiješ. Ranije smo proizvodili na mnogo većim površinama, a sada znatno manje. Suprug i ja ostali smo sami, deca su završila škole i rade, ne pada im na pamet da se bave poljoprivredom. Težak je krompir za rad, pogotovu za ljude koji su u godinama kao što smo mi, u šestoj deceniji života. Pored smenjivanja kultura, neophodna je i podrška države, da osigura cenu, da ona bude zagarantovana, jer samo tako domaći proizvođač može opstati, dodaje Ljilja za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!