Vesti

Laboratorija za kontrolu mleka do kraja godine

Tokom druge polovine godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, izjavio je danas savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac. On je kazao da će se ta laboratorija nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.

„Njenim otvaranjem počeće nezavisna kontrola sirovog mleka na teritoriji cele Srbije“, rekao je Dolovac.

Prema njegovim rečima, za potrebe laboratorije za bezbednost hrane osnovana je radna grupa koja se intenzivno sastaje: „Obzirom na kompleksnost te oblasti očekuje se da će u proces kontrole biti uključeno još više institucija od nacionalnog značaja u cilju veće kompetentnosti, jer je nemoguće da bude jedna referentna laboratorija u tako širokoj oblasti“.

Nacionalni savet za bezbednost hrane održao je danas konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković. Nenad Dolovac navodi da će savet imati savetodavnu funkciju u cilju povećanja bezbednosti hrane na tržištu Srbije.

Prema njegovim rečima, savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalnu referentnu tačku za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane.

„Osnovna delatnost saveta biće da pripremi stručna i naučna mišljenja ministarstvima, ali i drugim organizacijama državne uprave, onima koji se bave proizvodnjom hrane i potrošačima o svim rizicima“, rekao je Dolovac. Članovi saveta su, kako je dodao, eminentni stručnjaci sa bogatim međunarodnim iskustvom.

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji treba da da konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji i u kome je 15 stručnjaka iz različitih oblasti, formiralo je krajem aprila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

Prema ranijim podacima, u savetu su pored Stankovića i Dolovac i specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević, doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić.

Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović. Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije.
Izvor : Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!