Lepotica zapadne Srbije: Evo zbog čega je Mokra Gora jedna od najpopularnijih turističkih destinacija

FOTO: AGROPRESS


Užice – Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji nalazi se na krajnjem zapadu Srbije okružena planinama Zlatibor i Tara. Živopisna Mokra Gora iz godine u godinu obara sve rekorde posećenosti, a sadržaji koji privlače posetioce upravo u ovaj kraj su mnogobrojni.

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Turističko naselje Drvengrad na Mokroj Gori već na samom ulazu oduzima dah, ulicama Mećavnika uzbudljivo je šetati u bilo koje doba godine jer nudi brojne sadržaje za nezaboravni odmor, radni boravak ali i jednodnevnu posetu.

„Stvarno ne treba žaliti ništa kada je ovakva lepota u pitanju. Prelepo je mesto, ja volim prirodu, jako mi je se svidelo i verujem da ću se ubrzo ponovo vrati na ovu nestvarnu lepotu”, rekao je za Agropress, Ilija Janković jedan od posetilaca Mokre Gore.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Oni koji se odluče da ovde provedu odmor mogu izabrati jednu od četrdeset drvenih kućica. Na Mećavniku ne postoje dve iste sobe, a posetiocima su dostupni i brojni drugi sadržaji.

„Mećavnik poseduje sportski i spa centar koji koji je gostima dostupan besplatno tokom boravka kod nas, kao i teretane”, kaže Bojana Tošić iz ovog turističkog kompleksa.

A na samo sedam kilometara od ovog kompleksa, na 1200 metara nadmorske visine nalazi se skijalitšte Iver poznato po stazi za vrhunske skijaše, ali isto tako i za one koji su prvi put stali na skije.

„Skijalište Iver pruža plavu stazu koja je dostupna početnicima gde imamo organizovane ski školice, instruktore za sve uzraste koji se prvi put susreću sa ovim sportom, odavde odlaze kao profesionalci”, kaže Jelica Kuburović.

Za ljubitelje skijanja izgrađen je smeštaj koji se nalazi između dve staze a gostima su na raspolaganju brojni dodatni sadržaji za opuštanje, relaksaciju i zabavu kao i specijaliteti internacionalne kuhinje.

„Tu su kuglana, bazeni, saune, teniski tereni, tako da može ceo dan da se upotpuni i pretvori u izuzetno kvalitetno provedeno vreme koje stvarno brzo prođe, počev od igraonice za malu decu”, kaže Kuburović.

Voz „Nostalgija” jedan je od simbola turističe ponude na Mokroj Gori, koji prolazi kroz jedinstvene pejzaže ovog prelepog kraja.

„Vožnja vozom kreće sa polazne stanice Mokra Gora, traje oko dva ipo sata, ide se do stanice Šargan Vitasi, i po povratku garnitura se vraća istom trasom a putnici imaju priliku da pristanu na jednom o pet vidikovaca i sagledaju sve lepote prirode ovog kraja”, istakla je Aleksandra Milenković upravnica muzejsko – turističkog kompleksa „Šarganska osmica”.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

U prilog tome govori i činjenica da se ovim jedinstvenim vozom tokom prošle godine prevezlo više od 65.000, dok je ove godine Mokru goru „Nostalgijom” do sada već obišlo 40.000 putnika.

Mokra Gora i Mećavanik sigurno su jedinstveni u Srbiji, a kada dođete na ova čarobna mesta i uživate na trgu Nikole Tesle, ili prošetate sokakom Novaka Đokovića, sigurno je da ćete se opet ovde vratiti.

Inače, Mokra Gora, sa muzejsko – turističkom prugom uskog koloseka i kompleksom „Šarganska osmica”, proglašena je u decembru 2021. na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, za najbolje turističko selo u svetu.

Agropress