Vesti

LOŠA GODINA ZA ČAČANSKE PČELARE

Najnepovoljnija u poslednjih 20 godina bila je ova sezona za pčelare i pčelinja društva,ocenjuje jedan od najpoznatijih pčelara čačanskog kraja Milun Mandić koji se pet decenija uspešno bavi pčelarenjem.
Oštra zima izazvala je brojna uginuća društva ,a usled loših vremenskih prilika, pčele su ostale gladne kako livadske tako i bagremove ispaše, ocenjuje jedan od najpoznatjih pčelara čačanskog kraja Milun Mandić koji je zahvaljujući selidbi košnica u Vojvodinu kako kaže, “preživeo “ godinu.
“Što se tiče suncokretove paše, ja godinama selim na suncokret, pčelinjak je dosta veliki i mogu reći da je ta paša ove godine bila dosta povoljna, prinosi za pčelare kreću se od 10 do 20 kilograma meda,a ono što je naročito važno je da su pčele na suncokretovoj paši ostvarile dobru zalihu hrane za predstojeće zimovanje. Zimovanje je najosetljivija faza u životu pčelinjih zajednica i od toga kako će nam pčele zimovati zavisi u najvećem procentu kako će se odvijati rani prolećni razvoj i kakvi će efekti u pčelarstvu biti ostvareni naredne godine. Za jedno prosečno pčelinje društvo za prezimljavanje neophodno je obezbediti najmanje 15 do 20 kilograma meda i cvetnog praha, a ukoliko ne bude doboljno hrane, može se uzeti iz onih košnica gde je ima u višku i dodati društvu. Osim hrane, mora se obaviti čišćenje pčela od varoe ,ali obezbediti zdrava otporna matica,” kaže Mandić za Agropress.
“Potrebno je da izvršimo detaljan pregled pčelinjih društava, da ustanovimo imaju li sva društva matice i kakav je njihov kvalitet, da li su društva zdrava i utvrditi koje su zalihe hrane pčele pripremile. Ako neki od ovih činilaca nije povoljan, treba intervenisati tako što će se nedovoljno razvijena društva spojiti sa srednje razvijenim društvima”,dodaje Mandić za Agropress.

foto: agropress.rs

Foto: Agropress.rs

Mandić je 50 godina u pčelarstvu i uprkos lošoj godini,tvrdi da je pčelarsvo profitbilno i apeluje na mlade da se opredele na ovu granu poljoprivrede koja mladima može biti hobi,ali i zanimanje sa kojim će ostvariti zaradu.
“Mladi koji žele da se bave pčelarstvom mogu ostvariti pristojnu zaradu.Znate da je u našoj zemlji velika nezaposlenost mladih ljudi,a pčelarstvo je upravo oblast u kojoj mogu da obezbede egzistenciju za čitavu porodicu. Država daje subvencije po košnici,možda nije dovoljno 720 dinara ko košnici, ali subvencionisanje nabavke savremene opreme je od izuzetnog značaja za pčelare tako da savetujem mlade da se opredele za pčelarenje”,kaže Mandić.
Ovogodišnji izvoz meda biće oko hiljadu tona, što je tri puta manje u odnosu na rekordnu 2013 godinu kada smo izvezli 3.370 tona, kažu iz SPOSA, pa će gubitak u izvozu ovog pčelinjeg proizvoda biti skoro šest milion dolara u odnosu na prosečne godine.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!