Mali park u Čačku ostao večiti „mlađi brat” Velikog gradskog parka, povećanje zelene mase primetiće se tek u narednim decenijama

foto: AGROPRESS


Čačak – Druga po veličini parkovska površina nalazi se u blizini autobuske i železničke stanice i iako je najbliži centru grada, i dalje je uglavnom prolazni park gde se ljudi retko zadržavaju.

Park se prostire na 11 hiljada kvadrata kada se izuzmu staze, i u njemu nema toliko drveća kao u Velikom gradskom parku.

foto: agropress
foto: agropress

JKP „Gradsko zelenilo” radi na očuvanju postojećih stabala i pravi plan za povećanje zelene mase, ali to je proces koji traje više godina pa i decenija.

„Mali park treba pojačati stablima lipe i platana pre svega ali za sve to treba vreme, mi možemo da posadimo sadnice visine 4, 5 do 5 metara maksimalno, ali uz sve uslove u narednih 10 godina ta stabla i dalje neće biti reprezentativna”, kazao je direktor JKP „Gradsko zelenilo” Dejan Ćosić.

 

foto: agropress
foto: agropress

On je istakao da je Mali park važna zelena površina u koju se mora kontinuirano ulagati i da je sama njegova lokacija uticala na njegov razvoj, naročito u prošlim vremenika kada je ekološka svest bila na niskom nivou.

 

Agropress