Vesti

Malinama požutelo lišće, umanjen rod neizbežan

Ivanjica/Arilje – Poljoprivrednici iz Arilja i Ivanjice koji uzgajaju malinu primetili su da listovi ovog voća imaju boju koja je žuto-zelena, umesto normalne tamno-zelene, a uzrok može biti samo višednevno hladno vreme i mraz.

U brdskim predelima ovih opština, gde velika većina stanovnika živi od „crvenog zlata“, sneg je ovih dana dostizao visinu oko 20 centimetara. Prethodne noći došlo je do izvedravanja, a temperatura se jutros kretala od minus jedan u nižim do minus šest u višim planinskim predelima.

Profesor dr Tomo Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku kaže za Glas zapadne Srbije da ipak treba biti optimista. On ističe da su maline i ostale vrste voća ovih dana povećale stepen otpornosti zbog hladnoće, a eventualne štete kod maline su manje sada u etapi listanja, dok bi u etapi cvetanja bile neuporedivo veće.

„Jedini realni način zaštite od snega su jake i pravilno postavljene protivgradne mreže, a od mraza štiti orošavanje. Zadimljavanje zasada paljenjem raznog materijala ne može izlečiti situaciju na terenu. Takođe zaštita od mraza preparatima na bazi biljnih antifriza može koristiti samo trgovcima koji ih nude i pojedincima sa zvučnim titulama koji tvrde da su došli do epohalnog otkrića. Ta sredstva nisu dokazana u praksi, već samo u laboratoriji. Italijani i Nemci u pojedinim oblastima imaju u 90% zasada instalirane sisteme orošavanja i protivgradne mreže, a te antifrize i ne pominju“, rekao je Milošević.

Naš sagovornik dodaje da je dužina trajanja mraza važan segment i objašnjava da jutarnji mraz u trajanju od dva ili tri sata prouzrokuje manje štete u odnosu na izvedravanje u ranim večernjim časovima koje može dovesti do nesagledivih negativnih posledica.

„O procentima štete bez analize na terenu bi bilo krajnje neozbiljno razgovarati. Ipak mislim da su stvari pomalo predimenzionirane, bez obzira što su štete od mraza u zasadima voća u pojedinim delovima Srbije evidentne“, zaključuje Milošević.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!