Vesti

Malinari: Hitan razgovor o ceni maline ili blokada pruge u Požegi

Arilje – Više stotina malinara, okupilo se popodne na mirnom protestu u Arilju gde su zatražili da država hitno reagujei spreči, kako su rekli „pljačku i otimanje njihove muke, raznim zakulisnim radnjama i monopolističkim ponašanjem hladnjačara“.

Oni tvrde da je cena maline od 120 do 130 dinara sramna, jer ih samo do berbe košta 150 dinara po kilogramu, dok ih sama berba po kilogramu ovog voća košta oko 60 dinara.

Zatraženo je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić da spreče „otimačinu“ i što pre reaguju u tom pravcu.

Oni su sa improvizovane kamionske bine podsetili Vučića da im je čvrsto obećao da ukoliko Srpska napredna stranka bude formirao vladu, maline će biti strateški proizvod, a cena zaštićena od monopola, o čemu kako su rekli svedoče i ugovori koje su potpisali sa naprednjacima.

Čuli su se predlozi da se više ne ide u Beograd, već da se blokira železnička stanica u Požegi.

Skupu su prisustvovali predstavnici malinarskih udruženja iz goto svih mesta Srbije, kao i predstavnici pojedinih lokalnih samouprava. Na skup su došli predsednik opštine Arilje, Zoran Todorović, predsednik lokalne skupštine Dragiša Terzić i svi odbornici.

Za večeras su zakazane sednice skupštine i Upravnog odbora Asocijacije malinara, na kojima će se razmatrati dalji koraci i eventualna blokada.

Agro Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!