Malinari u ponedeljak razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede

FOTO: GZS


Članovi Udruženja „Naše voće Srbije” održaće u ponedeljak sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o problemima na kome će razgovarati o aktuelnim problemima u malinarstvu.

Ministarka Jelena Tanasković je u julu ove godine, nakon razgovora sa predstavnicima malinara iz zapadne Srbije u Ivanjici, rekla da otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište i da bi sve drugo bilo iznuđeno.

Govoreći tada o ceni maline ona je rekla da je ovo prva godina kada država nije počela da se bavi malinom u vreme berbe već mnogo ranije i istakla da je u novembru poslat zahtev Narodnoj banci Srbije koja je odobrila moratorijum kredita za prethodnu godinu za neisplaćenu malinu, kako bi hladnjačari mogli umesto da vraćaju kredite, da plate proizvođačima ono što su ostali dužni.

“Nakon toga je Vlada Srbije odobrila još dve milijarde dinara da mali i srednji hladnjačari koji nisu isplatili malinu iz prethodnog roda mogu da uzmu kredit u zalogu da daju malinu, čiju smo vrednost procenili na 300 dinara, i da isplate primarne proizvođače direktno iz tog kredita banke”, rekla je ministarka.

Na pitanje kolika je mogućnost države da utiče na hladnjačare, ministarka je tada rekla da država pravi ambijent time što kontroliše kvalitet, uređuje sistem, prati šta ulazi u zemlju i kakvog je kvaliteta.

 

 

GZS/Tanjug