Vesti

Milošević: Poljoprivrednici oprez zbog vlage preti epidemija

Čačak – Vremenske prilike u Srbiji, na teritoriji grada Čačka i u širem regionu se karakterišu optimalnim (idealnim) vrednostima činilaca spoljne sredine potrebnim za masovnu infekciju i pojavu mnogih biljnih bolesti, rekao je profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Drago Milošević.

„Umerene temperature, a posebno vlaženje lista u dužem vremenskom intervalu su idealni uslovi za masovnu infekciju i pojavu brojnih ekonomski štetnijih bolesti biljaka. Treba zapamtiti da je duži period vlaženja lista najvažniji činilaca koji doprinosi masovnoj infekciji, a što je uslov i za masovnu pojavu mnogih biljnih bolesti“, navodi Milošević.

On dodaje da je početak ove vegetacione sezone sličan onoj u 2014. godini kada su se stvorili identični uslovi za masovnu pojavu bolesti gajenih biljaka epidemijskih razmera kao što su plamenjača krompira, čađava krastavost jabuke i kruške, pegavost lista višnje i trešnje, plamenjača šljive, plamenjača vinove loze, rđe pšenice i mnoge druge bolesti. Tada su nastale velike štete u proizvodnji krompira, jabuke, pšenice, vinove loze, višnje, trešnje i drugih gajenih biljaka.

„Zato proizvođači treba da obrate pažnju na one bolesti koje generišu specifični vremenski uslovi kakvi su bili ovih dana, a slični će i biti u narednih nekoliko dana i da zaštite svoje useve i zasade kako bi izbegli štete u prinosu i kvalitetu. Potrebno je, ako to nije već učinjeno, da se, čim prestanu padavine, obavi tretman odgovarajućim fungicidima kako bi se sprečile velike štete kakve smo imali 2014. i drugih vegetacionih sezona sa sličnim vremenski prilikama“, rekao je Milošević.

On dodaje da u slučaju posle obavljenog tretmana, padne kiše, tretman treba ponoviti čim dozvole vremenske prilike. Pesticide primenjivati u preporučenoj dozi ili koncentraciji onako kako piše u uputstvu za primenu. Povećanje doze ili koncentracije ne može nadoknaditi propušteni tretman! Svaki preparat, koji je namenjen za suzbijanje određene bolesti, je dobar ako se primeni na vreme!

Treba konsultovati i stručnjake iz odgovarajuće regionalne savetodavne i stručne službe Srbije.

Sinoćnje gostovanje profesora Draga Miloševića u Dnevniku zapadne Srbije možete pogledati ovde

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!