Vesti

Ministar informisao poljoprivrednike o merama agrarne politike

Ivanjica, Lučani, Čačak – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović posetio je opštinu Ivanjica i tom prilikom razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja kojima je primarna proizvodnja maline.

“Ove godine osam odsto je veći budžet, a sredstva su uložena u subvencionisanje nabavke opreme, mehanizaciju, traktore, skladišne prostore, objekte namenjene za čuvanje, hlađenje kao i preradu poljoprivrednih proizvoda. Mi moramo da obratimo pažnju na geografsko poreklo, da se označi vaš proizvod kako bi cena bila mnogo veća, da vodimo računa o bezbednosti i da dosta radimo sa Institutom za voćarstvo. Mi ćemo narednih dana sve proizvođače maline pozvati u Beograd na sastanak zajedno sa otkupljivačima kako bi pokušali da napravimo strateški plan za ovu i naredne godine”, rekao je Nedimović.

Koliko je Ministarstvu poljoprivrede voćarstvo bitno, govori mera subvencionisanja koja se odnosi za nabavku traktora.

“Mi smo odvojili podsticaje, pedeset odsto ćemo vratiti za nabavku traktora u voćarstvu i povrtarstvu koji su snage do 100 kilovata, to je 136 konjskih snaga, mi vraćamo pedeset odsto sredstava bez PDV-a, najviše do 15 hiljada evra, odnosno 1,8 miliona je gornja granica, uslov je da se ima zasad. Ova mera kao ovakva prvi put se pojavljuje”, dodao je Nedimović.

On dodaje da u devastiranim područjima vraća se 65 odsto uloženih sredstava jer su to područja koja su posebno ugrožena i nalaze se na nadmorskoj visini preko 500 metara.

“Kada je u pitanju subvencionisanje objekata za hlađenje i čuvanje, vraća se 40 odsto sredstava, dok je u devastiranim područjima povraćaj 55 odsto sredstava. Što se tiče prerade, isti je sistem, ali po novom principu jer traktor ne morate da kupite pa da podnesete zahtev nego uzimate profakturu, podnesete zahtev, mi vam izdamo akt i garantujemo da će biti isplaćen novac”, objašnjava ministar Nedimović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rado je odgovarao na pitanja poljoprivrednika, a jedno od njih odnosilo se na mlade poljopredne proizvođače kojima je primarna proizvodnja malina.

“Mi smo prvi put ove godine uveli meru podsticaja mladih poljoprivrednih proizvođača gde dajemo grant bespovratna sredstva unapred u iznosu od 75 odsto od vrednosti investicije. Grant je ograničen na 10 hiljada evra, s tim što poljoprivrednik učestvuje sa 25 odsto sredstava. Jedini uslov je da imate manje od 40 godina i da budete u sistemu PIO”, navodi Nedimović.

On navodi da će Pravilnik o saradnji koji će izaći u četvrtak ili petak biti objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a tiče se mladih poljoprivrednika koji se mogu informisati kako se boduju projekti, a prioritet će imati proizvođači voća i povrtari.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u poseti Lučanima, foto: Agropress

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u poseti Lučanima, foto: Agropress

Ministar poljoprivrede posetio je i Lučane i tom prilikom saslušao i odgovarao na pitanja poljoprivrednika koja su se odnosila kako na voćarstvo tako i na stočarstvo. Proizvođače mleka obradovala je vest koju im je Ministar preneo, a tiče se cene mleka koja godinama varira.

“Nama je ideja da sa Nacionalnom laboratorijom za kontrolu kvaliteta mleka krenemo sa tri tačke u Srbiji i da se od 1. januara naredne godine mleko plaća po kvalitetu, da ne bi smo imali situaciju da se plaća identično svima, da ne bude da je važno da je mleko belo. Na taj način mleko će se plaćati po kvalitetu, a s druge strane kontrolisaćemo otkup mleka i otkupljivači neće kontrolisati šta je dobro, a šta nije”,odgovorio je Ministar poljoprivrede.

Na pitanje voćara da li može Ministarstvo poljoprivrede da odredi zaštitnu cenu maline, Nedimović je odgovorio da je takvo nešto nemoguće, ali će Ministarstvo formirati Radnu grupu koju će činiti proizvođači i otkupljivači maline kako bi se stvorio dobar ambijent za ovu i naredne godine.

Zamenik gradonačelnika Grada Čačka Radoš Pavlović, ministar Branislav Nedimović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović u Čačku, foto: Agropress

Zamenik gradonačelnika Grada Čačka Radoš Pavlović, ministar Branislav Nedimović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović u Čačku, foto: Agropress

Čačak odličan domaćin

Poljoprivredni proizvođači dočekali su Ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa proizvodima koji su prepoznatljivi čačanski brend, kajmak, suve šljive, čips…Ministar je rado odgovarao na pitanja i čačanskih poljoprivrednih proizvođača.

Kako su miokovački voćari prepoznatljivi po proizvodnji kajsije koju “gledaju” da što pre prodaju u svežem stanju, nesvesni da gube zaradu jer zaleđenu mogu prodati po ceni koja je i do sedam puta veća, ministar je poručio voćarima ovog kraja da iskoriste subvencije.

“Mi imamo jednu meru koja daje podršku za objekte i za opremu, a sa druge strane, kada su zadruge u pitanju, taj iznos je tri puta veći. Primer je Eko voće u Arilju”, kaže Nedimović.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!