Vesti

Miokovačku jabuku rado jedu Rusi

Čačak – Voćari miokovačkog kraja čekaju drugu polovinu februara kada će biti objavljeni konkursi za subvencije u četiri kategorije, nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencije za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje proizvoda. Konkurisaće kod Uprave za agrarna plaćanja sa profakturama nakon čega će čekati obaveštenje o odluci da li je investicija prihvaćena, a u zavisnosti od vrste investicije imaće rok od najviše tri meseca da je realizuju.

Rod od osam hektara pod kajsijom i pet hektara pod jabukom Marko Topalović plasirao je na rusko tržište. Kako je u voćarskoj proizvodnji više od dve decenije, subvencije su mu, kako kaže dobrodošle pa će i ove godine u drugoj polovini februara konkurisati za nabavku neophodne mehanizacije.

Marko Topalović, Miokovci, foto: Agro pres

Marko Topalović, Miokovci, foto: Agro press

,,Prošle godine sam iskoristio subvencije za protivgradnu mrežu, ove godine svakako ću pokušati da iskoristim subvencije. Svi smo ovde, u Miokovcima proizvođaci voća i mehanizacija nam je prilično zastarela”, kaže Marko Topalović.

Celokupan rod jabuke prodao je na tržište Rusije, kao i Darko Topalović, koji je 12 vagona prvoklasne jabuke sorte ajdared prodao na Rusko tržiste po ceni od 50 dinara. Zadovoljan je kvalitetom, rodom i plasmanom, kao i novinama u subvencionisanju poljoprivrednika i prošlogodišnjem brzom povraćaju novca.

,,Pozitivne se stvari dešavaju, uprošćeno je i efikasnije je, sigurno će mladi u selu iskoristiti za nabavku mehanizacije”, navodi on.

Šansu da miokovačka kajsija u zaleđenom stanju osvoji svetsko tržište, Topalović vidi kroz udruženje voćara ovog kraja koji bi zajednički mogli da konkurišu za subvencije koje se tiču izgradnje objekata za zamrzavanje.

Šansa za miokovačke voćare je u smrznutoj i sušenoj kajsiji

,,Mnogima sam kajsiju prodao i od mnogih istu kupovao smrznutu. Za mlade ljude najveća je propast kada prodaju gotov proizvod, danas otresu i sutra prodaju. Zadovoljni su oni sa cenom od 50,60 dinara, ali ne znaju da je posle mesec i po dana ona 120,130 dinara”, rekao je Topalović.

On dodaje da kilogram smrznute iskoštičene kajsije sada košta od 1,40 evra do evro i po. “Ako se računa da je 7 odsto koštica, 15 dinara po kilogramu da žene iseku, pet dinara košta zamrzavanje, ta kajsija košta 80 dinara, a daš je za 150 dinara. Ne pričam o ceni od evro i po, već 150 dinara. Od 100 kilograma kajsije izađe 20 kilograma suve koja se na veliko prodaje opušteno za 1.000 dinara. Saberite i videćete da nije poenta osloboditi se, otarasiti se robe”, kaže Topalović za Agropres.

Darko Topalović Miokovci, foto: Agro pres

Darko Topalović Miokovci, foto: Agro press

Rusija je “majčica” voćarima

Dok Slovenci srpsku jabuku cene 19 centi, Rusi istu plaćaju 50 dinara po kilogramu. Voćari su i kajsiju davali po ceni od oko 50 dinara, a ukoliko iskoriste neku od subvencija mogli bi da svoje proizvode u sušenom ili zaleđenom stanju ponude onima koji će za isto voće platiti tri puta veću cenu od tek ubranog.

Topalović ističe da je sve sorte jabuke prodao sam na Rusko tržište, da su bile prve klase po ceni od 50 dinara.

“Pa ne proizvodim zlatne jabuke, naravno da sam zadovoljan. Imao sam oko 12 vagona voća i sve je otišlo. Ako znamo da voćari u Sloveniji za koju smatramo da je uređenija dosta od nas, za jabuku dobijaju 19 centi po kilogramu, onda smo mi u mnogo boljoj situaciji. Imamo sigurne kupce koji cene nas kvalitet. Dok Putin jede naše jabuke, ja se ne brinem”, u sali kaže Topalović i ističe da miokovačku jabuku cene kupci iz Rusije.

Dosadašnji pokušaji ovog voćara da se proizvođači voća iz Miokovaca udruže kako bi zajednički nastupali na tržištu sa jedinstvenom cenom, nisu urodili plodom.Ukoliko bi se miokovački voćari udružili i zajedno konkurisali za neke od subvencija koje će biti raspisane u drugoj polovini februara, a tiču se izgradnje objekata za skladištenje, sušenje ili zamrzavanje proizvoda, mogli bi da dobiju hladnjacu po upola manjoj ceni.

Za jednu sezonu od prodaje zaleđene kajsije isplatili bi dug, i proslavili ne samo sebe već i celu zapadnu Srbiju. Možda, ako se obrate lokalnoj samoupravi da im malo pomogne, ali pre svega, moraju se udružiti.

Agro press

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!