Spašena dva iznemogla supa, jedan na rečnom ostrvu kod Gostuna a drugi u kanjonu Mileševke

Foto: Vekoslav Joksimović


Prijepolje – Za samo nekoliko dana ljubitelji prirode i ekolozi na teritoriji Prijepolja su spasili dva mlada beloglava supa.

Oba su pronađena u lošem i iznemoglom stanju, a potom su odvedena na oporavak u volijere u Rezervat prirode Uvac. U obe akcije spasavanja učestvovao je Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”.

– Prvo su me pozvali rafteri koji su iznemoglog beloglavog supa uočili na rečnom ostrvu kod Gostuna. Prvo sam pomislio da su pogrešili, ali kad su mi poslali sliku video sam da je u pitanju mlada jedinka te ptice. Pozvao sam ljude od struke, otišli smo po pticu do koje je moralo da se priđe čamcem. Bila je iznemogla i nije mogla da uzleti, rekao je za RINU Vjekolsav.

Pronađenu pticu su posle preuzeli zaposleni u Specijalnom rezervatu prirode Uvac i odneta je na oprovak, ali vrlo brzo Vjekoslav je dobio informaciju da je viđen još jedan iznemogao beloglavi sup, ovaj put u kanjonu Mileševke.

– To je put kojim neko prođe jednom u godinu dana i eto desilo se da tada ugledaju takođe iznemoglog beloglvaog supa. Imali smo sreće što je orintolog bio na terenu u blizini, pozvao sam njega i sa još par ljudi otišli smo do kanjona. Ugledali smo ga na steni, kako se suši na suncu. Bio je u još težem stanju nego onaj kog smo prethodno pronašli. Po svemu sudeći bili su gladni, ali i žedni jer smo oba pronašli u blizini reka, ističe Vjekoslav.

On dodaje da ovakve situacije nisu neobične, jer beloglavi supovi u svojoj prvoj godini još uvek nisu dobri letači i treba im vreme da se prilagode prirodi. Dve pronađene mlade jedinke trenutno nemaju imena, ali ukoliko ih budu markirali dobiće ih.

Bilo bi simbolično da ih nazovu Srećko ili Života, imajući u vidu da su spaseni u zadnji čas zahvaljujući dobrim ljudima.

GZS/RINA