Monumentalni spomenik Josipu Brozu Titu posećuju narodi bivše Jugoslavije ali kineski turisti najbrojniji

FOTO: AGROPRESS


Užice – U vreme Užičke Republike, za vreme Drugog svetskog rata iz grada na Đetinji, Josip Broz Tito rukovodio je partizanskim odredima širom okupirane Jugoslavije.
U znak sećanja na dane prve slobodne teritorije u pokorenoj Evropi, 1946. godine ovaj grad nazvan je Titovo Užice, a na centralnom gradskom trgu podignut mu je monumentalni spomenik. Sa dolaskom novih vlasti i raskidom veza sa prethodnim režimom, Užice više nije bilo Titovo, a osim iz imena maršal je sklonjen i sa trga i sada se spomenik koji je bio sinonim za grad na Đetinji, nalazi u dvorištu Narodnog muzeja.

FOTO: AGROPRESS

„Kada je došlo do velikih političkih promena u našoj zemlji, do raspada Jugoslavije, došlo je i do vandalskog čina, kada je spomenik skinut, prvo je dugo stajao u ležećem položaju u dvorištu Muzeja, dok nismo konačno našli odgovarajuće mesto koje i priliči jednom takvom delu. Spomenik je jako vredno umetničko delo s obzirom na to da je delo hrvatskog vajara Franje Kršinića i da je postavljanje završne skice odrađeno u ateljeu Antuna Avgustinčića”, rekla je Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja u Užicu.
Bronzani monumentalni spomenik visok preko četiri metra, prema rečima istoričara od izuzetnog je značaja, pa je samim tim i zainteresovanost za ovo umetničko delo jako velika i to ne samo od Jugoslovena, već i od pripadnika drugih naroda.

 

FOTO: AGROPRESS

„Nisu to samo Slovenci, Bošnjaci i ostali narodi iz naše bivše jugoslovenske države, imamo posetioce koji dolaze i iz drugih država, tu su posebno Kinezi, njih to jako interesuje i oni naravno žele da vide da je spomenik na sigurnom, da ga čuvamo, da ga štitimo, zanima ih postavka Užiče republike, ali i trezori, jednostavno vole da pogledaju sve ono što je vezano za 1941. godinu. Prostor u okviru Narodnog muzeja koji je posvećen toj godini zaista je autentičan i mi se trudimo da ga sačuvamo na pravi način”, rekla je direktorka Narodnog muzeja.
Muzej grada Užica jedan je od retkih muzeja u čitavoj bivšoj Jugoslaviji koji baštini i čuva sećanje na Užičku republiku.
Agropress