Nekategorizovano

Mrazevi i Nemci obrali srpske šljivike

Mrčajevci – Sušara „Promo pen” u najčuvenijem selu Šumadije još pakuje lanjski rod i izvozi u Grčku, ali ovih dana niko ne zna kako će se narednih 12 meseci odvijati proizvodnja u kolektivu koji godišnje preradi 400 tona sveže u 100 tona suve šljive, prenosi Politika u štampanom izdanju. Jer, ovogodišnji rod nacionalne voćke u Srbiji nejak je, a u Evropi nije ni rodila.
Mada preduzeće, inače, ima na svom gazdinstvu, u mrčajevačkom zaseoku Ilijak, plantažu od 7,5 hektara pod sortama stenli, čačanska rodna i lepotica, opet je kapa mrka.
– Od našeg voćnjaka očekivali smo 150 tona ali ako bude i 50 dobro je, pošto su mrazevi desetkovali rod. Isto je u okolini Blaca, gde smo kupovali razliku. To područje po tradiciji daje dobru šljicvu, ali sada nemaju nikakvu. U sve su se ove godine umešali i Nemci, koji prvi put kupuju svežu šljivu po Šumadiji, i to zelenu s grane – kaže za „Politiku” Radomir Ljujić (66), savetnik u „Promo penu”.

Radomir Ljujić,vlasnik fabrike,foto:G.Otašević

Radomir Ljujić,vlasnik fabrike,foto:G.Otašević

On je poznato ime srpske privrede jer je čak deceniju i po (1994 – 2009) bio uspešan generalni direktor fabrike municije „Sloboda” u Čačku, pa je iznenada smenjen. Ali, nije se nervirao niti dangubio jednog trena, već je na tazbinskom imanju Lazarevića u središtu Mrčajevaca počeo da gradi i teče sušaru za šljive, zajedno sa sinovima Rastkom i Nikolom, kojima je i danas desna ruka. I ne mrzi ga da sam konstruiše i pravi delove opreme, pošto je diplomac Tehnološkog fakulteta BU.
Najpre je sagradio dve sušare po pet tona, a zatim su od čačanskog preduzeća „Progres” nabavljene još dve, po 10 tona.
– Imamo pripremljen prostor za podizanje sledeće dve, takođe po 10 tona. „Progres” nam je pre tri godine isporučio i kotao snage 1,5 megavata sa dva gorionika, na drva i koštice.
U sušarama ove vrste, šljive se 30 sati izlažu strujanju pregrejanog vazduha (75 – 80 Celzijusa) pa vlaga u plodovima pada na 20 odsto. Zatim se lageruju a kasnije dorađuju vraćanjem vlage na 35 procenata, ručno se vadi koštica iz svakog ploda ako je tako naručeno, i iskoštičena šljiva štiti u kalijum – sorbatu i kupa bombonskim sirupom da bi dobila sjaj.

Mi izvozimo 90 odsto proizvodnje. Nekad se najviše radilo sa kupcima iz Rusije, a sada pakujemo kutije od 10 kilograma prošlogodišnjeg roda za Grke. Robu šaljemo i u Nemačku a cenu određuje svetsko tržište, od godine do godine. Kilogram sa košticom je 1,30 do 1,40, a bez oko 2 evra. Najveći proizvođači su Čile i Argentina, i evropsko trežište naviklo je na njihovu suvu šljivu – veli savetnik u najvećoj sušari ovog dela Srbije.
Inače, iz doktorata dr Olge Mitrović, sa čačanskog Instituta za voćarstvo, saznajemo da je sa godišnjom proizvodnjom od 400.000 do 600.000 tona svežih šljiva Srbija, zavisno od rodnosti, između drugog i četvrtog mesta u svetu, naizmenično sa Rumunijom i SAD – om. Svetska proizvodnja iznosi 10 miliona tona, od čega samo Kina ima oko 4,5 miliona.
Potrošnja sušene šljive na planeti procenjuje se na 260.000 tona godišnje. Srbija je, krajem 19. veka, izvozila 26.000 tona za godinu a sad izvoz dostiže tek 4.000 tona, ili 12 puta manje od izvoza Čilea, koji je nama sličan po proizvodnji ovog voća.

Zeleni stenlej 40 dinara

Vodeći otkupljivač u čačanskom kraju i izvoznik voća, Darko Topalović iz Miokovaca, kaže da su se kupci iz Nemačke ove godine prvi put pojavili na našem terenu zahtevajući da im budu isporučene sveže šljive. I to zelene, koje su oko 20 odsto lakše od zrelih.
,,Ne samo oni, i Poljaci ovih dana traže našu šljivu, i Mađari, jer u Evropi nije rodila. Našim voćarima plaćam 40 dinara za kilogram zelenog stenlija, a 28 za čačansku rodnu, u dubokim gajbicama. To se odmah prevozi do Nemačke gde potrošači vole šljivu u takvom stanju, ali se tamo razdvaja u mala pakovanja. Vozač kamiona snimio je cenu u nemačkoj prodavnici: 1,45 evra za pola kilograma zelenog stenlija u kesi”, navodi Topalović za „Politiku”.

Izvor: Politika, G. Otašević

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!