Vesti

MZ Preljina traži izveštaj nadležnih povodom uginuća ribe u Dičini i Čemernici

Čačak, Preljina – Povodom pomora ribe u rekama Dičini i Čemernici, Savet mesne zajednice Preljina, uputio je zahtev Zavodu za javno zdravlje Čačak

da što pre dostavi izveptaj o zagađivaču koji je izazvao pomor ribe, kao i o hemijskom sastavu uzoraka, biološkom nalazu i broju uzoraka, mestima uzorkovanja, kao i preduzetim preventivnim merama do danas.

U saopštenju se navodi da ove dve reke protiču kroz Preljinu, a u istim se kupaju deca, peca riba i voda služi za zalivanje voća i povrća.

„Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražimo i izveštaj o obaveštavanju nadležnih organa o događaju (kojim je inspekcijama upućen: ekološkim, vodoprivrednim, komunalnim, sektoru za vanredne situacije; institucijama gradskim, regionalnim, republičkim), i njihov odgovor na dostavljenu informaciju“, navodi se u saopštenju.

Savet mesne zajednice Preljina zahteva i hitno obaveštavanje stanovništva o opasnosti koja im preti od zagađene vode reka Despotovice, Dičine, Čemernice i Zapadne Morave, nizvodno od kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!