Na meti kradljivaca posađeno cveće u centru grada, sadnice drveća „nestaju” uglavnom u prigradskim naseljima

foto: AGROPRESS


Čačak – Sadnja drveća i cveća na javnim površinama jedan je od osnovnih zadataka JKP „Gradsko zelenilo” i slobodno se može reći da je u poslednjih nekoliko godina Grad Čačak postao prepoznat po količini zelenih i cvetnih površina.

Međutim, ono što je evidentno, jeste da se nakon svake sadnje uočava da određene sadnice i cvetnice budu povađene.

foto: AGROPRESS

JKP „Gradsko zelenilo” ima dobru saradnju sa komunalnom inspekcijom kada je reč o oštećivanju posađenih ili starijih stabala i prema statistici, Čačani se uglavnom dobro odnose prema njima kada je reč o javnim povšrinama.

„Te probleme detektujemo van grada kao što je bio slučaj u Konjevićima gde smo posadili oko 1000 stabala topole, primećeno je da je određen broj sadnica izvađen”, kazao je direktor JKP „Gradsko zelenilo” Dejan Ćosić.

Međutim, kada je reč o cveću tu je situacija potpuno drugačija, a naročito u periodu zamene sezonskog cveća.

foto: AGROPRESS

„Tu više nema pardona, mi cveće posadimo na određenoj lokaciji danas, sutra već par kvadrata bukvalno ne postoji, onda mi radimo podsadnju cveća”, ističe Ćosić.

 

Prema njegovim rečima to se najčešće dešava u Velikom parku, pa i u centru grada. Na meti lopova su i žardinjere ispod Rimskog trga, pa čak i one do Gradske fontane.

foto: AGROPRESS

Za te probleme nadležne su komunalna inspekcija i komunalna milicija i ukoliko je počinilac snimljen i prepoznat bude i adekvatno kažnjen.

Agropress