Vesti

Najbolja srpska rakija-leskovačkog proizvođača “Trivuleks“

Čačak – U čačanskom Institutu za voćarstvo organizovana je šesta po redu smotra najbolje srpske šljivovice.

U konkurenciji za izbor najboljih rakija bile su one koje su na regionalnim takmičenjima u Srbiji osvajale zlatne medalje, odnosno ocene iznad 18,50.

Najnižu ocenu dobila je rakija proizvedena 2013. godine 17,90, a najviša ocena pripala je brendu leskovačkog “Trivuleksa” starog 25 godina. Leskovačkoj rakiji pripale su i dve treće nagrade.

,,Poslednje dve godine smo najnagrađivanija destilerija, osvajali smo brojne nagrade, apsolutni šampion kvaliteta na Sajmu u Novom Sadu. Čast nam je i zadovoljstvo učestvovati, ali i pobediti”, kaže za Agropres direktor prodaje u Trivuleksu Srđan Ilić i dodaje da je firma osnovana u maju 2015. godine i da na godišnjem nivou proizvede oko 15 hiljada boca rakije.

,On je dodao da je Trivuleks otkupio sve zalihe preduzeća “Porečje Vučje” koje je u stečaju, a da je u planu i kupovina imovine “Vučja” gde će se obnoviti 500 hektara voćnjaka i samim tim uvećati zalihe.

Šesta smotra najbolje srpske rakije beleži visoke ocene što je pokazatelj da kvalitetnu rakiju proizvode srpski voćari.

Nagrađeni, foto: Agropres

Dr Branko Popović sa čačanskog Instituta za voćarstvo navodi da je najniže ocenjena rakija mlada, ali ipak kvalitetna.

“Najbolje ocenjene rakija je imala 43 posto alkohola, etanola, što je 17 gradi. Ta jačina najbolje pokazuje svojstva rakije, miris i ukus”, kaže Popović.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, dr Milan Lukić, foto: Agropres

Da smotra najbolje srpske šljivovice prevazilazi lokalne okvire, slaže se i direktor Instituta za voćarstvo dr Milan Lukić koji se nada da će narednih godina ovaj Sajam podržati Ministarstvo poljoprivrede.

,,Mi smo imali veliki broj projekata koji je realizovan upravo u pravcu tehnologije proizvodnje najbolje srpske šljivovice – tehnologija, sorte, prerada i skladištenje. Sa takvim projektima ćemo nastaviti jer je cilj Instituta kao i resornog Ministarstva da se srpski brend promoviše što više, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu”, dodao je Lukić.

Prvonagrađeni “Trivuleks” bio je najbolji i na prošlogodišnjem Saboru srpske šljivovice “Šumadijska kraljica” koji se održava u Gornjoj Trepči. Inače, ovoj destileriji pripalo je i treće mesto koje deli sa rakijom profesora dr Milana Plazinića iz Premeće. O najboljim srpskim šljivovicama odlučivao je žiri koji je predvodio dr Ninoslav Ničić.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!