Najveći fikus na Balkanu raste u Čačku

FOTO: AGROPRESS

FOTO: AGROPRESS


Čačak – Najveći fikus na Balkanu visok 52 metra nalazi se u Kulturnom centru i postao je jedan od simbola grada na Moravi. Stablo biljke visoko je 11 metara i raste kroz tri sprata zgrade. Stručnjaci kažu da kada bi se fikus ispravio dostigao bi visinu zgrade od 15 spratova.

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Godine 1971. zasađen je u temelje tadašnjeg Doma kulture i od tada poput čarobnog pasulja ne prestaje da raste.

„Stablo je posađeno u temelje, zatim ide kroz dve donje prostorije a punu visinu i procvat dostigao je na gornjem holu. Zasađen je kao biljka od jednog metra i za sve ove godine raste po jedan metar u visinu, to je zaista impozantna biljka”, kaže za Agropress Verica Kovačević iz čačanskog Kulturnog centra.

FOTO: AGROPRESS

Ova biljka napunila je 52 godine ali niko nije očekivao da će preživeti toliko dugo u zatvorenom prostoru, jer u takvim uslovima fikus obično živi najduže 10 godina.

O čačanskom fikusu brigu je preuzeo Agronomski fakultet i JKP „Gradsko zelenilo”, koji svake godine orezuju ovu neobičnu biljku i primenjuju sve mere zaštite.

„Njegov koren je duboko u samom zemljištu, on crpi vodu i praktično opstaje, a da ne bi došlo do loma cele biljke vrši se proređivanje krošnje i uklanjanje nekrotiranog i suvog lišća i suvih grana”, kaže Snežana Stanić iz JKP „Gradsko zelenilo”.

Orezivanje se uglavnom vrši u proleće i tada Čačani pohrle u Kulturni centar kako bi uzeli pelcer, i skoro da nema kuće u Čačku u kojoj ne rastu potomci ovog veličanstvenog gorostasa.

Zaniljivo je da se ovaj veličanstveni fikus nikada ne zaliva, jer njegovi koreni sežu duboko ispod Kulturnog centra koji kako kažu geolozi, leži na izvorištima termalne vode.

Čačanski fikus je proglašen za Spomenik prirode, odnosno zaštićeno prirodno dobro treće kategorije a vrlo je izvesno da će se uskoro naći i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Agropress