Vesti

Narodni beli mrs uz podršku Evropske unije

Kriva Reka – S mnogo umeća, pažnje i strpljenja naše „planinke”, domaćice vešte u proizvodnji planinskog sira i kajmaka, odvajkada prave taj beli mrs na tradicionalna način u svojim kućnim mlekarima. Slažu ga u kačice, čuvaju da dobije poseban ukus, pa ga onda na pijacama prodaju, kao uvek tražen delikates. I evo, došlo je vreme sve veće tržišne tražnje za dobrim domaćim sirom i kajmakom sa čistih pašnjaka, ali su planinska sela sve praznija, a umešne „planinke” ostarele. Prilika za nastavak te vredne tradicije, istina u moderno opremljenom pogonu ali na narodni način, oživela je u Krivoj Reci, podzlatiborskom selu vrednih stočara.

Tu je nedavno otvorena mini-mlekara „Naša Zlatka”. Nedostajala je takva Krivorečanima i celom kraju, a spojila, kažu, Evropsku uniju i modernu opremu sa ovdašnjom mlekarskom proizvodnom tradicijom. Već okuplja nekoliko desetina kooperanata, pa zlatiborske hotele i restorane snabdeva belim mrsom, sirom i kajmakom pravljenim po tradicionalnoj recepturi.

Foto: Arhiva Zlatiborske vesti

Mlekara „Naša Zlatka” izgrađena je i opremljena uz podršku Evropske unije i opštine Čajetina, u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. Ovim poduhvatom čajetinsko Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko-agrar”, iskazano u mnoštvu projekata pomoći ovdašnjim gazdinstvima, nastoji da podstakne uzgoj stoke i proizvodnju mleka, podrži male proizvođače i obezbedi im siguran plasman viškova sirovog mleka od kojeg se pravi beli mrs, brend zlatiborskog kraja.

Za sada, kako je izjavila rukovodilac i tehnolog te nove mlekare Razumenka Lučić, kooperanti su manji proizvođači, koji u svom domaćinstvu imaju od tri do osam krava. – Kad mleko oni predaju i stigne kod nas, odmah se radi analiza kako bismo videli da li je ispravno i za dalju upotrebu. Zatim obavljamo pasterizaciju i razlivanje mleka za kajmak. Posle određenog vremena vrši se ubiranje kajmaka i podsiravanje mleka za pravljenje kriški sira – objašnjava Razumenka.

Ovdašnji mlekari veruju u „Našu Zlatku”. Domaćin Milan Marjanović iz obližnjih Mušveta počeo je da joj predaje mleko, zadovoljan što je u njoj za sada otkupna cena viša nego u drugim. – Milo mi je što je „Zlatiborski eko-agrar” krenuo sa ovom mlekarom. Pomogli su mi i u nabavci laktfriza. Maksimalno vodim računa o higijeni mleka. Krave su na ispaši, na zdravoj hrani, tako da se nadamo da će i proizvodi biti zdravi – kaže Marjanović. A domaćinstvo Nikolije i Milije Ivanović iz Krive Reke godinama je samostalno proizvodilo sir i kajmak koje su prodavali na užičkoj pijaci. S obzirom na to da posao zahteva mnogo truda, odlučili su da predaju mleko. – Nova mlekara treba da podstakne male proizvođače, očekujemo dobru cenu i bolji odnos između proizvođača i prerađivača – ističe Nikolija.

U planu „Naše Zlatke” je postavljanje mlekomata na Zlatiboru, da turisti i meštani probaju njeno pasterizovano mleko, a u krugu te krivorečke mlekare gradiće se i degustacioni centar.

Politika

Ostavite komentar

error: Content is protected !!