Vesti

Nedimović: Planira se ukidanje obavezne vakcinacije za klasičnu svinjsku kugu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas u Novom Sadu da se planira ukidanje obavezna vakcinacija za klasičnu kugu svinja, a što je preduslov za trgovinu svežim mesom sa Evropskom unjom.

On je rekao da je se planira i da se država podeli u zone kako bi se razdvojila područja u kojima duži period nije bilo svinjske kuge i u kojima je ta bolest poslednji put zabeležena 2010, a sve u cilju obezbeđivanja kvalitetnijeg monitoringa na terenu.

– Na taj način bismo ispunili uslov da dobijemo pravo da sa Evropskom unijom trgujemo svežim mesom, kao i da na prostor Rusije transportujemo sveže meso preko teritorija zemalja članica EU – rekao je Nedimović, a prenelo resorno ministarstvo.

On je rekao da je tokom prošle godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine isplatilo 760 miliona dinara subvencija po osnovu tova svinja, što je, kako je rekao, mnogo više nego godinu ranije.

Nedimović je napomenuo da je povećan iznos sredstava koji se daje za priplodne krmače, navodi se u saopštenju.

On je ukazao i da je povećanje broja prerađivača omogućilo ispunjavanje zahteva veće potražnje, pa je tako izvoz termički obrađenog mesa iz Srbije na prostor EU u novembru i decembru pročle godine znatno skočio.

Nedimović je učestvovao na Naučno-stručnom savetovanju poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Izvor: Beta

Ostavite komentar

error: Content is protected !!