Vesti

Nema dogovora o ceni maline, novi sastanci do 1. jula

Malinari i hladnjačari, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede i predstavnicima Ministarstva trgovine i finansija u Privrednoj komori Srbije, nisu postigli dogovor o korigovanju cene maline. …

Dok predstavnici Asocijacije malinara Srbije najavljuju radikalne mere kojima bi se izborili za veću otkupnu cenu, hladnjačari i otkupljivači tvrde da cenu ne mogu da koriguju oni, već da će je formirati cena maline na evropskom i svetskom tržištu. Ministar poljoprivrede očekuje da dogovor bude postignut u narednim danima.

Malinari su nezadovoljni akontnom otkupnom cenom koja se kreće od 120, do 150 dinara po kg. Tvrde da su otkupljivači pre desetak dana u Valjevu formirali cenu od 120 dinara, optužujući ih za monopolsko udruživanje. Malinari zahtevaju da otkupna cena bude 222 dinara, što je za oko 50 evrocenti manje nego prošle godine. U narednih nekoliko dana najavljuju sednicu UO, a nakon nje i radikalnije mere bojkota otkupljivača.

„Imaćemo sednicu UO asocijacije, donećemo stavove, najverovatnije će se obustaviti sa branjem proizvoda, nekadašnjeg crvenog zlata koje je postalo veoma gorko, donećemo odluke koje će to biti radikalne mere na teritoriji cele Srbije“, istakao je Dobrivoje Radović predsednik asocijacije.

Predstavnik otkupljivača, hladnjačara i vlasnik hladnjače MASTER FRUITS iz Požege, Radoje Cvetić, kaže da otkupljivači ne bi trpeli veliku štetu od eventualne obustave berbe maline.

„Ja imam problem sa otkupom, na otkupnim mestima imam 10 puta više maline nego što sam planirao da otkupljujem i šaljem šlepere, da bih to doterao u centralnu hladnjaču, kaže Radoje Cvetić predstavnik otkupljivača.

Dodatni problem, prema Cvetićevim tvrdnjama, predstavlja činjenica da otkupljivači iz Srbije prošlogodišnju zamrznutu malinu treutno izvoze sa evrom gubitka, u odnosu na raniju otkupnu cenu. Cvetić dodaje da konačna cena otkupa u Srbiji ne može da bude formirana sada, već tek nakon formiranja cene na svetskom tržištu. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, očekuje da će u narednim danima problem biti rešen, najavljujući novi sastanak malinara i otkupljivača početkom jula.

„Očekujem da će vremenom, već u narednim danima ta cena rasti i da će tu biti mnogo prostora za dogovor. Ja ne gubim nikada nadu. U ovo smo ušli još u februaru, kad smo u Arilju razgovarali sa 750 malinara, pored predsednika Vučića koji je odlazio tamo, 8, 9 godina mi kažu da nisu videli ni jednog ministra, tako da je važno da pričamo i mislim da ćemo na kraju napraviti rezultat“, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović smatra da bi na pozitivno rešavanje ove vrste problema moglo da utiče i donošenje Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čiji je nacrt gotov i koji bi uskoro mogao da se nađe pred poslanicima u republičkoj skupštini.

Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!