Životna sredina

Nema opasnosti od leda na rekama, pitanje šta bi bilo da Mađari nisu pomogli

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da trenutna kriza sa ledom na Dunavu u Srbiju nije ostavila velike posledice zahvaljujući pomoći koju nam je pružila Mađarska šaljući četiri ledolomca u pomoć.

“Ali šta bi se desilo da Mađari nisu mogli da pomognu? Sada nam predstoji da obezbedimo novac i stvorimo sistem u kom ćemo u svakom trenutku moći da reagujemo”, kazao je u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine.

Navodi da će to najverovatnije značiti kupovinu novih ledolomaca. “Moj naslednik na mestu ministra poljoprivrede ne sme da dođe u ovakvu situaciju. Okvirna cena novog ledolomca je do četiri miliona evra, u zavisnosti od funkcija koje ima. Želimo da nabavimo multifunkcionalna plovila koja će, kada nema problema sa ledom, obavljati druge poslove”, kazao je.

On je istakao da je proces privatizacije ostavio mnogo problema u vodoprivredi, poput situacije sa ledolomcima koji su bili u vlasništvu preduzeća Heroj Pinki koje je propalo nakon neuspešne privatizacije.

“Ti ledolomci koje Srbija imala su, kako su mi rekli u Vodama Vojvodine, neupotrebljivi i teško će ih uopšte biti osposobiti. Mnogo je problema koje vučemo iz privatizacije, ali ne mogu time da se bavim. Moj je posao da sada stvorimo sistem za budućnost”, kazao. Dodaje da deo problema čini i to što su pojedina vodoprivredna preduzeća privatizovana, a ona su strateška.

“Ali ne možemo poništavati privatizacije, to je pitanje pravne sigurnosti”, kaže.

Demantovao je medijske navode da angažovanje mađarskih ledolomaca Srbiju košta 30.000 evra dnevno.

“To nije ni blizu tačna cifra. Angažovanje jednog ledolomca košta 570 evra po satu, a ne koriste se više od desetak sati dnevno. S tim što od mađarske granice do Daljske krivine Srbija plaća svega 25 odsto te cene dok, po dogovoru, ostatak troškova snose Mađarska i Hrvatska”, ukazao je.

Rekao je da je državi najbitnije bilo da zaštiti vodoprivredne objekte, poput mostova i nasipa.

“Kriza je prošla, situacija je sada pod kontrolom, ledolomci će tokom noći doći do Beograda i do tada razbiti čep gde je dubina leda bila 1,8 metara. Dunav i Sava su potpuno bezbedni”, kaže i dodaje da nije tačno da je u opasnosti bio Pupinov most u Beogradu.

Na opaske iz Lige socijaldemokrata Vojvodine da li su migovi čija je nabavka košta više stotina miliona evra važniji od ledolomaca, Nedimović kaže da je sve što se tiče bezbednosti države – i migovi i ledolomci – jednako važno.

“Mogu i ja njima da postavljam pitanja jer su se i oni bavili vodoprivredom. Ali neka je svakome na čast”, ističe.

RTV

Ostavite komentar

error: Content is protected !!