Vesti

Nema udaje dok se pita ne napravi

Sjenica – Sjenička pita, specijalitet pešterskog kraja koji je zahvaljujući vrednim domaćicama,

koje su umeće pravljenja pite prenosile s kolena na koleno postala je gastronomski zaštitni znak ove varošice.

Proteklog vikenda održana je deveta po redu turistička manifestacija “Dani sjeničke pite” koja je izmamila najiskusnije domaćice da pokažu svoje umeće.

Za dobru pitu, najbitnije je da je žena vredna i spremna da nauči, ali umeće pravljenja pite uči se od malih nogu, kaže Savka Mamutović.

“Ja sam naučila od moje majke, najbolja je sa sirom, ali i sa zeljem i spanaćem. Majke su nekada učile svoje kćeri da je naprave, a danas je to drugačije, imaju mobilni telefoni pa se svaki recept pročita”, kaže Savka.

Da je tradicija prenošenje recepta s kolena na koleno veoma značajna u ovom kraju potvrđuje i Enisa Gašanin.

“Naučila sam od majke da pravim pitu, imala sam 15 godina, veoma je važno da je brašno dobro kako bi se razvile kore, ali i vredne ruke, žena mora biti majstor. Najbolja je pita od spanaća, mi je ovde najviše volimo, ali stavlja se i krompir, zelje, mleveno meso, sir. Nije ručak ako nema pite,“ kaže Enisa.

Da je umeće pravljenja pite u sjeničkom kraju nekada bilo veoma važno, potvrđuje Senad Kusović.

“Kada je spremi domaćica, pita mora da bude dobra, tradicija je da svaka žena sa ovih prostora mora da zna da je napravi”, kaže Kusović.

Više od 160 učesnica sjeničke pitijade izložile su svojih “ruku delo” boreći se za priznanje Domaćice za pitu, ali i novčane nagrade. One koje su u pitu ili na nju dodavale susam, nisu mogle da očekuju nagradu kao ni domaćice koje su kore “motale” na zvrkove, po čemu su poznate bosanske pite.

“Gleda se punoća tepsije,kako je ispečena ,filovana, punjena, da li je jufka debela ili tanka, to su faktori koji odlučuju šta su radile domaćice. Sjenica je poznata po dobrim domaćicama, vrlo je nezahvalno od mnoštva prelepih pita izabrati vizuelno, ali novotarije nisu dobrodošle, poput susama kao i modeli pita zvrkovi. Ipak je ovo Sjenica i bira se sjenička pita i mi se moramo truditi da sačuvamo tradiciju. Sjenička pita je ili ravna ili u koturovima i moramo poštovati ono što su naše majke i njihove vredne ruke pravile,“ kaže član žirija Zaim Hadzi Salihović.

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja je Hatidza Brulić koja je osvojila nagradu od 10.000 dinara, drugoplairana je Amina Gudzić sa osvojenih 8.000 dininara, dok je treće mesto pripalo Jeleni Kiković kojoj je uručeno 6.000 dinara.

“Po prvi put ove godine,u okviru proslave dana opštine koji se svečano obeležava 14. avgusta, organizovana je manifestacija “Sjenica,otvorenog srca” koja je započeta upravo nadmetanjem u pravljenju pita, a nastavlja se brojnim koncertima velikih zvezda i raznim kulturnim i umetničkim programima”, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik SO Muhedin Fijuljanin.

Inače, iz turističke organizacije ove opštine, za sledeću godinu najvaljuju pitu za Ginisa kako bi deo sjeničke tradicije i kulture predstavili u čitavom svetu.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!