Poljoprivreda

Očekuju se niži prinosi pšenice

Sneg koji je pao prethodnih dana pogoduje usevima pšenice, jer mlade biljke štiti od niskih zimskih temperatura. Stručnjaci ipak predviđaju da je šteta neminovna i da ove godine nije realno očekivati tako dobre prinose žita kako prethodnih sezona.

Profesor Miroslav Malešević, jedan od najvećih stručnjaka za strna žita, kaže da je još rano govoriti kolika će biti šteta, ali, kako ističe, zbog niskih temperatura u proteklom periodu, neizostavno će je biti.

– Setva je mnogo kasnila. Problem je to što je 70 odsto pšenice posejano kasno. Među poljoprivrednicima, zbog niske cene pšenice, nije bilo dovoljno motivacije. Tako su niske temperature zatekle pšenicu nedovoljno pripremljenu – objašnjava Malešević i dodaje će se tek u martu znati kakva nas žetva očekuje.

Sve registrovane domaće i strane sorte pšenice morale bi da izdrže temperaturu od minus 15 stepeni (bez snega) u trajanju od 48 sati. U slučaju da ima bar malo snežnog pokrivača biljke su otporne i na nešto nižu temperaturu. Ali procenjuje se da je samo 25 odsto žita dostiglo tu fazu da im niska temperatura ne smeta.

Polovinom novembra prošle godine objavljen je nezvanični podatak da je u Srbiji posejano svega 200.000 do 250.000 hektara pšenice. U Vojvodini 60 odsto, a u centralnoj Srbiji 40 procenata od zamišljenog plana od oko 500.000 hektara.

IZVOR: POLITIKA

Ostavite komentar

error: Content is protected !!