Vesti

Od hobija do unosnog posla

Borko Dobrosavljević u svom malinjaku
Borko Dobrosavljević u svom malinjaku

Lučani – Borko Dobrosavljević iz dragačevskog sela Kotraža jedan je od najvećih proizvođača maline i kupine u ovom kraju. Pod malinom ima dva hektara i trenutno mu je na rod stigla na površini od hektar ipo. Crveno zlato trenutno bere 10 radnika, dok će hektar pod kupinom za berbu stići nakon što se oberu maline.

Ovih dana posla ima kaže preko glave, ali našao je način da sebi da oduška i uživa nedaleko od svog doma i malinjaka. Naime, Dobrosavljević je došao na ideju da napravi malo jezero koje se puni vodom iz potoka Krivača koji protiče kroz njegovo imanje.

“Bazen sam iskopao pre desetak godina radi zabave i rekreacije, a pre svega zbog ličnog zadovoljstva. Međutim, kad zbog posla nemam vremena da odem na pecanje, rešio sam da ovo jezerce poribim”, kaže ovaj vredni Dragačevac.

Mlađ pastrmke koju je nedavno ubacio u jezero imala je odličan prirast, pa je rešio da sledeća tura bude većeg obima.

“Ubacio sam ih pre nešto više od 20 dana tada su imale oko 30 grama, sada je svaka preko 150 grama. Prihranjujem ih koncentratom, ali i u samoj vodi imaju hranu koju koriste”, veli Borko.

Iako nije očekivao da će se riba ovako dobro adaptirati, niti je jezero poribljavao zbog biznisa, Borko je uvideo da se i od prodaje pastrmke može zaraditi.

“Bavio sam se ranije snabdevanjem ugostiteljskih objekata u Beogradu ćumurom, imam brojna poznanstva i verujem da ću imati tržište za moju svežu pastrmku”, ističe Dobrosavljević. On kaže da će narednih dana jezero zaštititi limom i mrežom kako bi sprečio ulazak vidri i ptica.

Ali tu nije kraj Borkovim planovima, ideja mu je da pored jezera napravi i kućicu za odmor za svoje prijatelje i sebe.

“U planu mi je da postavim etno kuću u dragačevskom stilu pored jezera gde ću se sa mojim prijateljima družiti i odmarati u ovoj lepoti. Nekada je ovde bila vodenica mojih predaka I to mi je dalo ideju da ovde nešto napravim. Potok koji dotiče i puni ovo jezero ima kapacitet da tu napravim neko strujno kolo da na taj način obezbedim struju, doduše jednosmernu, koja će se koristiti za osvetljenje I potrebe onih koji će ovde boraviti”, priča Borko.

On kaže da potok Krivača nikada ne presušuje, voda je izuzetno čista i ima rakova što je pokazatelj da jeodličnog kvaliteta.

1 komentar

  • Pitanje je kako mu pastrmka izdrzava u ovom jezercetu s obzirom da nije tekuca voda i da pastrmka ne voli toplu vodu pa moze vrlo lako da se izvrne..

Ostavite komentar

error: Content is protected !!