Vesti

Od rugla, lovački dom

Nova Varoš – U Božetićima započela adaptacija zadružne zgrade – zidovi od tesanog kamena dobiće potkrovlje.
Menjali se vladari i gospodari: od kafane do prodavnice, mesne kancelarije, uprave Zadruge, pošte i konačišta koza…
Firma „Zgib“ započela je rekonstrukciju stare zadružne zgrade na Borovitoj Glavici u Božetićima – u Lovački dom Udruženja lovaca „Kozomor“ iz Nove Varoši.
Ruglo seoskog centra ukraj puta Nova Varoš – Štitkovo – Ivanjica, godinama napuštena i zapuštena zgrada, gde je jedan meštanin zatvarao koze i kojoj je pretilo da već zimus padne krov, sudeći po idejnom projektu i nameri lovaca biće – ukras sela.

Foto:D.Gagričić

– Sa postojećeg objekta biće uklonjeno sve osim spoljnih kamenih zidova, rađenih od tesanog kamena. Objekat veličine 12,20 sa 7,15 (i podrumom od 24 kvadrata) dobiće potkrovlje i terase u prizemlju sa zapadne i i južne strane – zapisano je u idejnom rešenju firme „IB inžinjering“ iz Nove Varoši.
Uz kamen i drvo, tradicionalne materijale podneblja, prizmeni deo će se, kako je planirano, adaptirati u prostor za okupljanje članova Lovačkog udruženja, dok će u nadograđenom potrkovlju biti sobe za noćenje. Lovački dom će, uz bogatstvo lovne divljači i blizinu rezervata „Uvac“, obogatiti turističku ponudu kraja.
Započetai radovi će jesenas trajati sve dok to dozvole vremenske prilike. Biće urađena prva betonska ploča i utegnuti kamena zidovi, a ako se stigne – Dom će dobiti i drugu ploču i krov. Iduće godine nastaviće se preostali radovi – najavljuje Mirko Roljević, upravnik lovišta „Kozomora“.
Radovi će, prema prvoj proceni, koštati 4,5 miliona dinara.Lovci se nadaju obećanoj pomoći Uprave za šumarstvo iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i zaštitu životne sredine, ali i podršci lokalne uprave i darodavaoca.

 

Foto:D.Gagričić

Ova zgrada izgrađena pre devet decenija kao kafana, pretrpela je nekoliko adaptacija. U posleratnom razvoju ovde su bili mesni odbor i zadružna prodavnica, pa upravna zgrada Zadruge, te mesna kancelarija i mesna zajednica, pošta, veterinarska stanica… Imovinu propale Zadruge „Uvac“ pre dve godine kupila je Opština, a proletos je kamena zgrada ustupnjena lovcima.
Bilo je više pokušaja da se zgrada spasi od zuba vremena, ravnodušnosti i nemara. Grupa meštana, a i lovci, nastojali su u nekoliko mandata da urazume lokalnu vlast da posreduje i da se objekat, slika propasti sela – ustupi onome ko bi ga prekrio, zaštitio i umio. Uvek bi se isprečila revnost čuvara zadružnog poseda, neki kažu i propisi, ali najčešće – pakost i sebičnost onih koji su razvlačili imovinu stečenu na narodnoj grbači.
Uređenje seoskog centra
Očekuje se da će otvaranjem Lovačkog doma, te obližnje mlekare ( u zadružnom magacinu) – konačno započeti briga o higijeni i uređenju seoskog centra i uklanjanju ružnih slika – pre svega nekih započetih ili oronulih objekata i gomile alačuga preko puta dvorišta OŠ „Knezovi Raškovići“.
Izvor: Zlatar info, D. Gagričić

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!