Vesti

ODLIČNA ZARADA NA BOROVNICI

Osim sto je poneo titulu republičkog rekordera u proizvodnji maline,Ljubisa Milijanović u ariljskom kraju poznat je kao doktor za borovnicu. Bez ikakvog iskustva,pre 11 godina započeo je proizvodnju ovog voca ,a danas je jedan od većih proizvodjača koji celokupan rod izveze na zapadno trziste.

Iako je prvobitno borovnicu zasadio na 60 ari,Ljubiša Milijanović zasade je godinama proširivao pa se danas njegova plantaža prostire na površini od 4 hektara. Da bi se sa jednog čokota ubrao u proseku rod od 20 kilograma,neophodna je pravilna primena agrotehničkih mera.

Što se tiče navodnjavanja,to je osnovno u proizvodnji borovnice,ona neće vlažno zemljište,ali hoće da ima dovoljno vode,mada ne sme ni preterano. Što se protivgradne zaštite tiče,oma mora biti postavljena jer proizvodnja borovnice je skupa i tu ne sme da se rizikuje”,kaže Milijanović.

Na jedan hektar staje oko 2300 sadnica,a svaka u punom rodu donosi prinos od desetak kilograma. Kako bi se izbegla konkurentnost španske borovnice koja prva stiže na tržište,Milijanović savetuje odabir najranije i najkasnije sorte.

Opasno je pre svega raditi jednu kulturu.Uzgoj borovnice u prvim godinama je veoma skup.Osim toga,mora se znati koje sorte najbolje uspevaju i koje se najlakše mogu prodati.Kada španska borovnica prodje,onda nastupa borovnica sa našeg podneblja.U odredjenim,sortama,mi se preklapamo sa zapadnim tržištem pa nam često obore cenu i najbolje je taj period prevazići odabirom najranijih i najkasnijih sorti.Kod mene preovladava djuk,to je najranija sorta,mada na skoro četiri hektara imam svih sorti i zadovoljan sam kvalitom i plasmanom jer sve što proizvedem plasiram na inostrano tržište”,dodaje Milijanović.

Proizvodnja borovnice u Srbiji u poslednjih godinu dana je duplirana.U Srbiji je pod borovnicom oko 400 hektara,od čega je u Vojvodini zasadjeno oko 100 hektara,kaže dr.Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Troskovi proizvodnje borovnice krecu se oko 20 hiljada po hektaru i mogu se pokriti nakon 5 godine,kada ova vocka donosi maksimalan rod.Za one koji zapocinju proizvodnju,savetuje se odabir najranijih i najkasnijih sorti borovnice kako bi se osigurala prodaja na domacem i stranom trzistu.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!