Vesti

Odložili diplome pa sada zarađuju kao pčelari i malinari

Požega, Arilje – Kada bi vam neko rekao da ćete više zaraditi ako odložiti fakultetsku diplomu i posvetite se pčelarsvu ili uzgoju malina, da li biste mu poverovali?

Upravo to su uradili Bojan Lazović iz Požege, kao i Nenad Isaković iz Arilja i Marijana Terzić. Posvetili su se poslovima za koje ni u snovima nisu pomišljali da će im doneti zaradu.

Bojan Lazović nakon završenog fukulteta vratio se u rodni grad i zasadio prve maline, a ove godine uz pomoć roditelja i brata uspeo je da nabere čak 2,5 tona malina. Za razliku od njega, Nenad Isaković iz Arilja okrenuo se pčelarstvu.

“Imam 30 košnica, najteži deo je istovar meda, planiram da se ozbiljno bavim proizvodnjom. Od početka 2015. duplirao sam roj. Više idem na povećanje broja pčela nego na količinu meda”, priča Nenad.

Na ideju za osnivanje sopstvenog biznisa obojica su došli nakon što su videli projekat razboja privatnog sektora Razbojen agencije Zlatibor, koja im je obezbedila finansijku pomoć i opremu, a redovno dobijaju i savete od mentora.

“To mi mnogo znači jer je tih 15 košnica koje imam, za mene kao početnika mnogo, a bez mentora pitanje je da li bih mentora pitanje je da li bih uspeo sve. Mentor za razliku od mene ima mnogo iskustva. Koliko finansije budu dozvoljavale, toliko ću se i proširivati”, priča pčelar Nenad.

Mićo Pećinar, jedna od savetodavaca, reodovno obilazi mlade pčelare.

“Kao mentor obilazim korisnike koji imaju mlade pčele, što njima mnogo znači jer pravi je potez da stari pčelar bude pored mladog i da ga uči osnovne stvari o pčelarstvu”, priča on.

Marija Terzić, poput Bojana i Nenada, dobila je pomoć ode Regionalne agencije da započne gajenje malina.

“Radila sam u školi, a kada sve saberem, godišnji prihod biće mi veći nego što sam imala za godinu dana rada u školi”, priča Marijana.

Njoj i Bojanu savete svakodnevno daju stručnjaci iz hladnjače.

Izvor: Blic, B. Bogosav

Ostavite komentar

error: Content is protected !!