Vesti

Olujni vetar naneo veliku štetu u Nacionalnom parku Tara

Bajina Bašta – Olujni vetar koji je u proteklih par dana zahvatio Nacionalni park Tara naneo je veliku štetu.
  Prve procene su da je izvaljeno i slomljeno nekoliko hiljada kubnih metara drveta jele i smrče na području Predovog krsta i Kaluđerskih bara.
“Dok se vetar, koji je duvao 60 kilometara na sat nije smirio, nije ni bilo bezbedno zalaziti dublje u šumu, ali i na prvi pogled bilo je jasno da je načinjena velika šteta”, rekao je za Glas zapadne Srbije upravnik radne jedinice Mitrovac Dragan Đurić i dodaje da su pod udarima vetra brzine od oko 60 kilometara na sat stradala zdrava i odrasla stabla.

Foto: Sajt JP

Prema njegovim rečima vlažan i mokar sneg, odnosno raskvašena podloga zbog tanjirastog korenovog sistema četinara uz jak vetar pogoduju izvaljivanju velikih stabala.
„Nama je sada zadato da što pre reagujemo i mi smo već krenuli na teren. Važno je da ne sačekamo letnji period i rojenje potkornjaka da bi sprečili sekundarne štetočine da se prenamnože, što je moguće nakon ovakvih situacija“, rekao je Đurić.
On kaže da je trka sa snegom već počela jer je i jedan dan padavina dovoljan da veliki deo šume postane nedostupan i onemogući dalji rad.
Izvor: Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!