Vesti

Ostala bez 30 kokošaka

Ivanjica – U kokošinjcu Anđelije Kostić (75) u ivanjičkom selu Deretin, gde su putevi još uvek zavejani, pre nekoliko dana sve je utihnulo. Od tridesetak komada živine, ostala su samo dva petla.

„Kada sam otvorila vrata i pogledala, zatekla sam jeziv prizor. Ne znam kako se nisam srušila niz te stepenice. Sve su bile mrtve. Neka životinja u ušla tokom noći i sve ih udavila“, priča ova starica.

Ubrzo nakon ovog događaja Anđeliji je brat doneo dve kokoške. Međutim, kako kaže prinuđena je da ih drži zatvorene da joj ne bi pobegle.

„Do su moje bile žive, sve su oko mene trčale, a ovima sad ne možeš da priđeš. Ne znam da li će ovo opstati. Ako ih pustim ima da pobegnu“, kaže Anđelija.

Šumoviti predeli, na padinama Javora, kriju veliki broj grabljivica, koje ne biraju gde će napraviti štetu.

„Ima kuna, tvorova, lisica, ima svega i štete se dešavaju svima nama“, kaže Anđelijin komšija Jugoslav Lugić.

U zabačenom ivanjičkom selu Deretin, ova vremešna starica živi sama pet godina. Trenutno brine o ovcama i kravama, ali nedostatak živine dosta je pogađa, jer kako kaže nema skim da porazgovara.

„Ranije, kad izađem iz kuće, a one sve oko mene idu i milina gledati. Gledala ih u svako doba dana, bilo lepo ili loše vreme, a sad ništa“, kaže baka Anđelija.

Ova starica utehu je našla u dva petla koja su joj ostala. Priča da je i dalje bude svakog jutra u isto vreme, ali ne onom jačinom kao nekada.

Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!