Ruralni razvoj

Otvoren degustacioni centar na zlatiborskom Kačeru

Kako bi turisti imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim prehrambenim proizvodima zlatiborskog kraja,otvoren je degustacioni centar u zlatiborskom Kaceru.

Projekat je podrzala Regionalna razvojna agencija Zlatibor uz podrsku švajcarske Vlade kroz program za razvoj turizma i tradicionalnih proizvoda, pa je uz degustacione centre vise turistickih atrakcija zapadne Srbije naslo svoje mesto na turističkoj mapi Srbije.

Porodica Zarić proizvodnjom pršute bavi se vise od jednog veka i sačuvali su tradiciju kvaliteta kacerskog odnosno zlatiborskog brenda.Upravo u njihovom domacinstvu otvoren je prvi degustacioni centar u kome posetioci imaju priliku da probaju trajne suvomesnate proizvode.

,,Pravi se govedja i svinjska prsuta, govedji, sudzuk,domaca kobasica, slanina svi proizvodi koji su sušeni kaze Savo Zarić iz Kačera.

Osim degustacionog centra u Kačeru, jos 20 degustacionih centara u zapadnoj Srbiji biće promovisano kroz turističku ponudu Srbije.

,,Mini mlekare, proizvodjaci rakije, destilerije, grncarije, ugostitelji, prakticno ce biti obeleženi svi centri u zapadnoj Srbiji koji ce moći turistima da ponude ono po čemu su prepoznatljivi” kaze direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

Osim degustacionih centara, jos 50 turistickih atrakcija mapirano je i obelezeno od strane TOS i Puteva Srbije kako bi turisti imali priliku da se upoznaju sa seoskim turizmom i onime sto on moze da ponudi.

Seoska domaćinstva zapadne Srbije deo su ove ponude, pa ce priliku da svoje proizvode prodaju kod kuće stranim i domacim posetiocima imati poljoprivrednici koji kroz seoski turizam imaju sta da ponude, jer tradicionalna srpska jela, pice poput sljivovice i srdačna dobrodošlica jeste ono sto nijednog stranca u Srbiji nije ostavilo ravnodusnim.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!