Ovo je „Srpska Toskana“ – počela 60. Oplenačka berba

FOTO: TopPRESS


Topola – Uz pesmu „Obraše se vinogradi“ počela je po šezdeseti put privredno turistička manifestacija „Oplenačka berba“. Ova svetkovina održava se od daleke 1962. godine i to svakog drugog vikenda oktobra a istovremeno uz ovu manifestaciju obeležava se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva koji okuplja najbolje pevačke i igračke grupe iz čitave Srbije.

Brojne goste ispred organizatora pozdravio je predsednik opštine Topola Vladimir Radojković.

„Ovde je srce Šumadije, sabrali smo se u čast vina, grožđa i tradicije i hvala Bogu trajemo punih 60 godina i trajaćemo sve dok bude Srbije jer ovde je Karađorđeva prestonica. Uživajte u našoj manifestaciji, obiđite preko 20 vinarija koliko ih ima, probajte naše proizvode i naše grožđe, vreme će nas poslužiti i nadam se da će ova jubilarna berba oboriti sve rekorde posećenosti do sada“, rekao je prvi čovek opštine Topola.

Manifestaciju je zvanično otvorio Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma.

„Velika je čast biti danas ovde, ovo je najduža manifestacija koja se bavi promocijom vinarstva i vinskog turizma u Srbiji, ovde se baštini tradicija modernog vinogradarstva u Srbiji koja je duža od jednog veka. Ovde je utrostručen broj vinarija i Srbija je lider kada je u pitanju vinarstvo, preko 200.000 turista dođe kod nas samo zbog vinskog turizma“, izjavio je Uroš Kandić.

Tradicionalna „Oplenačka berba“ po 60. put ove godine biće održana od 6. do 8. Oktobra u Topoli.

Ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa, izložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole „Kralj Petar I“, Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i koncerte nacionalnog ansambla Kolo, Peđe Jovanovića i grupe Van Gog.

Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija Oplenac.

TopPres