Agropress Vesti Video

Pavlović: Sadnju krompira na višim nadmorskim visinama diktiraju vremenski uslovi

Požega – Goran Pavlović iz požeškog sela Tabanovići sadi krompir na oko pet hektara, sa tih parcela na rod obično stiže oko 40 tona po hektaru, ali je ovogodišnji rod zbog suše prepolovljen.

On je ove godine krompir posadio u početkom aprila, što se na ovom području smatra ranijom sadnjom, ali kako kaže u suvom ratarenju na višim nadmorskim visinama, presudni su vremenski uslovi koji diktiraju vreme sadnje.

„Ova godina je bila ekstremno sušna i samim tim prinos je bio manji za razliku od prošle koja je bila skoro idealna za uzgoj ove poljoprivredne kulture, ranija sadnja krompira je uvek dobra, ali na ovim prostorima to nije uvek moguće”, tvrdi Goran.

Upravo uticaj mikroklimata utiče i na odabir sorti koje će se sejati.

„Nekada se desi da ranije sorte izvuku neku količinu, ali recimo ove godine ko je imao kasnije sorte, zakačio je nekoliko kišnih dana pred sam kraj vegetacije, što je malo pojačalo prinos, ali uglavnom vremenski uslovi i to diktiraju”.

Nakon sadnje sledi ozbiljan posao zaštićivanja od bolesti i virusa, ali i čišćenje korova u njivi.

„Iz godine u godinu je sve teže braniti krompir od raznih bolesti i štetočina, a ono što je primetno pojavljuju se i nove, sa kojima nismo imali priliku da se sretnemo do sada. Na žalost hemija je prilično skupa i sve to kad se sabere, zarada je sve manja, a sušna godina dovela je do značajno umanjenog prinosa”, tvrdi Goran.

On ističe da cena krompira jeste dobra, ali da je suša desetkovala prinos, krompir je ostao sitan, te će stoga više od pola roda biti ostavljeno za seme, što do sada nije bio slučaj.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!