Vesti

Počelo vadjenje krompira, niska cena razočarala proizvodjače u Zablaću

U čačanskom kraju,proizvodjači su započeli vadjenje krompira.Iako je rod odličnog kvaliteta,cena od 20 dinara po kilogramu ne može da pokrije troškove koji su oko tri ipo hljade evra po hektaru Ipak,većina ne odustaje od ove proizvodnje odlučna u nameri da od sledeće sezone osiguraju plasman sa unapred ugovorenom cenom U tome će im pomoći zemljoradnička zadruga

Na 11 hektara ove godine,Dejan Vučković iz čačanskog sela Zablaće posadio je krompir čije je vadjenje u toku.Rane sorte krompira,iako su odličnog kvaliteta,sa cenom od 20 dinara ne mogu da pokriju troškove ovogodišnje proizvodnje.

Dejan Vučković/selo Zablaće/
poljopriredni proizvodjač

Očekujemo rod oko 3 vagona po hektaru,a nešto kasnije oko 4 vagona,to je gornja granica,ako bude ovakvo cena mizerna,mi smo u teškom problemu,ne samo ja,veći svi proizvodjači.Treba da platimo radnike,nahranimo,traktori troše naftu,tesna je situacija sa proizvodnjom merkantilnog krompira”,kaže Vučković za Agropress.

On dodaje da bi država morala da zaštiti proizvodjače krompira kao što je to učinila Crna Gora,dok ima domaćih zaliha,ne dozvoliti uvoz.Tako bi i pak centar moderno opremljen bio sigurna budućnost proizvodjača Zablaća.

Dok će Vučkovićev krompir završiti u trgovinskim lancima i na kvantašu,celokupan rod krompira Bobana Veličkovića sa 4 ipo hektara završiće u Čačanskoj čipsari. Kao vršilac dužnosti direktora zemljoradničke zadruge u Zablaću,uspeh proizvodjača krompira vidi upravo u udruživanju i sigurnom plasmanu.

Zemljoradnička zadruga Zablaćanka trenutno ima oko 40 kooperanata i ove godine smo ugovorili oko 350 vagona za Čačansku čipsaru,to je lepa cifra i to znači za poljoprivredne proizvodjače. Ovih dana počeo je otkup i ljudi vade i predaju krompir i planiraju da posade sledeću kulturu, kupus ili papriku. Svake godine mi širimo proizvodnju, počeli smo pre4 godine, bilo je oko 80 vagona,a sada je oko 350 vagona.U naredne dve godine,proširićemo proizvodnju na 700 vagona, kaže Veličković za Agropress. On dodaje da Čačanska čipsara omogućava ugovorene rokove i kvalitetno seme.

Da je zadrugarstvo budućnost kaže Veličković,a od nadležnog Ministarstva očekuje da će ih zaštititi kako bi cena krompira bila realna i kako bi se prednost dala konzumiranju domaćeg krompira, proizvedenog u Zablaću.

Izvor: Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!