Vesti

Podrška zapošljavanju u oblasti poljoprivrede

Požega – Tokom 2018. godine osam Požežana će dobiti podršku pri zapošljavanju u oblasti poljoprivrede. U pitanju su osobe koje spadaju u teže zapošljive kategorije stanovništva prenosi radio Požega. Osim njih još 52 korisnika sa područja Zlatiborskog regiona mogu računa ti na finansijsku ali i logističku podršku pri realizaciji svojih ideja u poljoprivredi.

Čitav projekat u koji su oni uključeni nosi naziv “Održiva poljoprivreda, održiva inkluzija, održivo selo – OPIS”. Projekat sprovodi opština Arilje, u partnerstvu sa opštinama Nova Varoš, Čajetina, Bajina Bašta, Požega i Lučani, RRA Zlatibor Užice, Udruženjem “Fenomena” Kraljevo i Građanskom romskom inicijativom GRIN Arilje, a finansira nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Menadžer projekta Milan Petrović kaže da se za podršku kroz ovaj projekat prijavilo 109 kandidata što je duplo više od planiranog broja.

“Javni poziv je trajao do 22. januara ove godine i na njega su mogli da se prijave pripadnici iz kategorije teže zapošljivih kategorija stanovništva. To su tražioci azila, Romi, lica bez kvalifikacija, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovinom ljudima i mladi do 30 godina sa statusom deteta bez roditeljskog staranja”, istakao je Petrović.

Foto Zepce.ne

Prema njegovim rečima određeno je 60 lica u prvoj fazi projekta. Nakon ovog prvog kruga odabira kandidata sledi teorijsko – praktična obuka za poljoprivredu i poslovno planiranje koju treba da prođe svih 60 lica.

“Na osnovu njihovog interesovanja na samoj obuci i pokazane spremnosti i njihove ideje čime žele da se bave u budućnosti biće odabrano 40 lica koja će dobiti podršku kroz opremu u vrednosti do 2,4 hiljada evra i finansijski deo za nabavku repromaterijala. Za ostalih 20 lica koja budu imala manji broj bodova biće organizovan drugi krug obuke kroz dodatnu radnu praksu koja će u određenom iznosu biti i plaćena “, rekao je menadžer projekta.

Prvi deo obuke počinje već u februaru, a isporuka opreme planirana je do kraja juna.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!