Vesti

Pogača za bivšu braću

Čačak – Svakog meseca „Žitopromet” isporučuje 650 tona brašna kupcima u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i BiH kao i sa područja Kosmeta, a to su dve trećine ukupne proizvodnje čačanskog mlina. Ova kuća bila je zatvorena pet godina zbog stečaja, oživela je pre dva leta blagodareći novom vlasniku – Milinsko – pekarskoj industriji „Pobeda” iz Aranđelovca, pa posada od 25 zaposlenih iz „Žitoprometa” opet gradi svoje mesto među mlinarima.

– Od maja 2016. iz ovog mlina izlazi 1.000 tona brašna svakog meseca, a trećinu isporučujemo pekarima čačanskog kraja. Držimo se pravila da naše brašno mora ostati u grupi najboljih na tržištu, pa je zbog toga proizvodnja ograničena ponudom kvalitetne pšenice – kaže za „Politiku” Vlado Damjanac, direktor „Pobede”.
On napominje da su cene promenljive i zavise od kretanja na berzi, ističući da će izvozni planovi za drugu polovinu godine biti utvrđeni posle žetve, u skladu sa količinama i svojstvima pšenice u ponudi.

– Odlučili smo da iz nove žetve otkupimo 20.000 tona hlebnog zrna, i taj rod smeštamo u silose u Čačku, Aranđelovcu i Sivcu. Pšenicu preuzimamo u svim delovma Vojvodine, vodeći najpre računa o kvalitetu od kojeg zavisi i cena, a trenutno je od 15 do 17 dinara.
„Pobeda”, inače, posluje u sastavu velikog aranđelovačkog privrednog društva „Peštan”, kupila je „Žitopromet” jula 2014. za 50 miliona dinara, obnovila postrojenja za meljavu i uspostavila proizvodnju. Remontovana su i dva silosa od kojih veći, uz desnu stranu železničke pruge Čačak – Užice, može da primi 40.000 tona pšenice a manji, sa druge strane koloseka, 23.000 ton

 

G. Otašević

Ostavite komentar

error: Content is protected !!