Vesti

Poljoprivreda u Gornjem Milanovcu i sledeće godine prioritet

Opština Gornji Milanovac je u ovoj godini za subvencije za poljoprivrednu proizvodnju izdvojila 50 miliona dinara. Taj iznos sredstava je skoro duplo veći od onog iz 2016.godine, a isti je planiran i za narednu godinu.
Kada je reč o stočarstvu, veliki broj malih poljoprivrednika koji je ostao u selima pokazao je dobar odziv kada je reč o nabavci kvalitetnih umatičenih junica, jagnjadi kao i opreme i mehanizacije neophodne u stočarskoj proizvodnji.

Milka Nedeljković, Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, Foto:Agropress

“Regresiranje veštačkog osemenjavanja jedna je od novih mera koja je naišla na dobar odziv kod poljoprivrednih proizvodjača i na taj način uključena su i mala poljoprivredna gazdinstva koja imaju po jednu do dve krave, a naravno i ona veća poljoprivredna gazdinstva do deset krava tako da smo subvencionisali veštačko osemenjavanje i pokazali da kroz jednu malu meru možemo da utičemo na poljoprivredne proizvodjače koji žive i u udaljenim područjima od grada, a bave se intezivnom poljoprivrednom proizvodnjom”, kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.
“Kada je reč o proizvodnji mleka, proizvodjači imaju ugovore sa mlekarama Oni koji su u ruralnom području sa otežanim uslovima rada ,imaju kvartalno 1500 litara mleka koje treba da predaju mlekarima, a oni koji nisu u selima sa otežanim uslovima rada imaju 3000 litara mleka u kvartalu, dodaje Nedeljković. Ona kaže da je ovaj sistem uredjen i da proizvodjači osim sto imaju unapred ugovorenu cenu, ostvaruju premiju koja je 7 dinara po litru .

Uprkos štetama,malo poljoprivrednika iskoristilo subvencionisanje premije osiguranja

Mali broj poljoprivrednih proizvodjača sa područja opštine Gornji Milanovac iskoristio je subvencije premije osiguranja.
Prilikom posete opštini Gornji Milanovac,ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je značaj promovisanja podsticaja za osiguranja kao i rad sa osiguravajućim kućama koje moraju raditi na terenu.

Ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, Foto:Agropress

“Osiguravajuće kuće moraju ući medju ljude, ljudi ne znaju šta one nude niti su dužni da znaju,na tome ćemo ubuduće insisitirati jer ne može sve da se svodi samo na priču”,rekao je Nedimović.
Iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac podsećaju da je u avgustu šteta od vremenskih nepogoda u selima u kojima je proglašena vanredna situacija procenjena na oko 300 miliona dinara i apeluju na poljoprivrednike da osiguravaju svoje plodove,useve i stoku,a povraćaj od sledeće godine biće 60 odsto od vrednosti premije osiguranja.
Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac podseća da je raspisivanje prvog poziva krajem decembra za pretpistupne fondove EU i da su izašla dva aktuelna pravilnika tako da veći poljoprivredni proizvodjači koji nameravaju da se ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom mogu da konkurišu za IPARD sredstva,a Kancelarija za poljoprivredu će im pružiti neophodnu tehničku podršku i pomoć za apliciranje.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!