Vesti

Poljoprivrednici iz Slovenije obišli Čačak

Predstavnici Sindikata poljoprivrednika Slovenije posetili su grad Čačak i upoznali se sa načinom poljoprivredne proizvodnje ovog kraja. Zajednički problem ogleda se u usitnjenim parcelama.

Za razliku od čačanskog poljoprivrednika,slovenački kmet mora se pridržavati pravila EU i ima deficit kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, kaže predsednik Sindikata poljoprivrednika Slovenije Anton Medved.

“Kod nas je zemljište mnogo skupo,oko 2 evra do 5 evra kreće se kvadratni metar.Videli smo i moderno opremljenu hladnjaču, Čačansku jabuku i zaključili da se vaše voće izvozi za Rusiju, a naši proizvodi uglavnom završavaju na tržištu EU“, kaže Medved.
Zajednički problem poljoprivrednih proizvodjača ogleda se u usitnjenim parcelama,a saradnja će u narednom periodu biti intezivirana, kaže zamenik gradonačelnika Čačka,Radoš Pavlović.


“Cilj nam je bio što veća saradnja,uspostavljanje kontakata, razmeni iskustava. Mi želimo da njihova pozitivna iskustva preslikamo u Čačku pogotovu u delu plasmana.Prikazali smo im karakteristike proizvodnje u Čačku, našu buduću rejonalizaciju i pravce razvoja, program subvencija koji smo opredelili, a tiču se poljoprovrednih proizvodjača“, kaže Pavlović.

Sortiment voća, sistemi navodnjavanja i zakonske regulative bile su samo neke od tema koje su interesovale slovenačke poljoprivrednike.
“Suštinska razlika je u infrastrukturi i kvalitetu života u ruralnim područjima Slovenije,sredjenosti sa aspekta ekologije i zaštite životne sredine i uredjenja poljoprivrednog zemljišta“, kaže Pavlović.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!