Vesti

POLKA I POLANA NA ORGANSKI NAČIN

Topola – Polka i polana su sorte maline specifične po tome što za njihovo gajenje nije potreban naslon u vidu stubova i žice,
ne orezuju se, otporne su na mraz i već u prvoj godini prorode. Zbog ovih ali i niza drugih pogodnosti Ljubinko Kuč je odlučio da gaji ove dve sorte. U selu Kloka gde je rodno mesto njegove supruge Jelene na tri hektara prostiru se zasadi pod malinom, od toga dva hektara Polana a ostatak Polka. Umesto hemije koristi se motika jer se ovde uzgaja organska malina koja zadovoljava sve svetske standarde.
„Sve se radi isključivo ručno, bez upotrebe mehanizacije i hemije, imamo desetak radnika koji su ovde od februara do prvih mrazeva do kada inače i traje berba“, priča Ljubinko.

Malina polka,Foto:privatna arhiva porodice Kuč

Da bi sačuvao malinu od bolesti podigao je na bankove jer kako kaže voda prenosi bolesti a na ovaj način smo je zaštitili od toga dobija samo ono što joj mi dajemo. Za navodnjavanje se koristi bunarska voda oko 150-200 kubika dnevno, a deo je pokriven i protivgradnom mrežom.
„Ova godina je bila izuzetno teška mnogi su odustali od berbe ali mi još beremo i to zdravu i kvalitetnu malinu i ne bi uspeli da nije bilo vode i toliko truda”, navodi Kuč. Svoje maline plasira hladnjači u Kraljevu, a značajne količine uzima poslastičarnica „Slatko srce“ iz Aranđelovca.
Ljubinko kaže da svaka malina u njihovim dezertima dolazi upravo iz ovih zasada.
Inače, ove sorte su izuzetno pogodne za torte i kolače jer malina zadržava svoj oblik nema razlivanja. Pored maline u svežem stanju porodica Kuč je prethodne dve godine izlagala na Oplenačkoj berbi i prerađevine od ovog voća kao što su džem i sirup.
Izvor,Marija Lazarević,Agropres

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!