Ponovo radi stočna pijaca u Ljubiću

FOTO: GZS


Čačak – Javno komunalno preduzeća „Komanalac” Čačak oglasilo se saopštenjem o ponovnom otvaranju stočne pijace u Ljubiću.

„Nakon perioda zabrane rada zbog afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku o ponovnom otvaranju pijace, što će omogućiti ponovni promet stoke na Stočnoj pijaci u Ljubiću. U cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti životinja, kao i prevencije širenja bolesti, želimo da istaknemo da će se intenzivirati kontrola zdravlja svih prisutih životinja na Stočnoj Pijaci. Ova mera ima za cilj zaštitu stoke, trgovaca, i šire zajednice od potencijalnih bolesti, čime se osigurava zdrav i bezbedan promet stoke. Kontrola zdravlja životinja će biti sprovedena u skladu sa najvišim standardima i u saradnji sa veterinarskim stručnjacima.

Novo radno vreme Stočne Pijace je petkom od 6 do 12 časova.

Životinja se može staviti u promet:
– Ako je obeležena i registrovana i ako potiče iz objekta il gazdinstva registrovanih u Centralnoj bazi.

Životinju u prometu mora da prati:
– Uverenje o zdravstvenom stanju životinje (Bilet) izdati od strane nadležne veterinarske stanice koja je sprovela Program mera a na osnovu dokaza o izvršenim merama po Progamu mera. Bilet važi deset dana, produžava se na poleđni, najviše do jedne godine.
– Van opštine Čačak mora da ima potvrdu o zdravstvenom stanju pošiljke u prometu i da odmah novi vlasnik je obvezan da za kupljenu životinju izvšri prenos uverenja o zdravstvenom stanju životinje na svoje ime”, navodi se u saopštenju JKP „Komunalac” Čačak.

GZS