Potpećka pećina postala jedan od najposećenijih užičkih turističkih lokaliteta

FOTO: AGROPRESS


Užice – Na 14 kilometara od centra Užica u selu Potpeć nalazi se poznata Potpećka pećina, sam njen ulaz spada u red monumentalnih dela prirode i najviši je pećinski ulaz u Srbiji. U Potpećkoj pećini razlikuju se dva glavna sprata pećinskih kanala stariji – Gornja pećina i mlađi – Donja pećina. Godine 1913. Potpećku pećinu detaljnije je prvi istraživao geograf Jovan Cvijić.

Do ulaza u Potpećku pećinu vodi 700 stepenika i 50 metara visok i 12 metara širok portal u obliku potkovice odakle se uređenim ponovo osvetljenim stazama stiže od prostorije do prostorije, stolećima vajanih i za kraške pećine, retkih ukrasa. Za posetioce je dostupno 555 metara istraženog prostora Potpećke pećine sa stalnom temperaturom od 9,5 stepeni. Ono po čemu je ona posebna, je veća koncentracija kiseonika nego što je uobičajeno tako da je prirodna hiperbarična komora.

 

FOTO: AGROPRESS

Upravo zbog specifičnosti koje je odlikuju ova pećina jedna je od glavnih atrakcija grada Užica i svake godine poseti je veliki broj turista iz zemlje, ali i inostranstva.
„Pretpostavlja se da je u Potpećkoj pećini živeo čovek još u doba neolita, u njoj su pronađeni arheološki ostaci keramike, obrađeni jelenski rogovi i kremeno oruđe. Zbog svega toga ova pećina jako je atraktivna, u toku prošle godine pećinu je posetilo 6500 posetilaca, a ove je ta cifra i veća”, rekla je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

 

FOTO: AGROPRESS

Ona je istakla da je ovaj lokalitet veoma atraktivan jer su obezbeđeni vodiči, ali i zbog toga što je uređena i adekvatno osvetljena, kao i da će se nastaviti ulaganja u ovaj jedinstven spomenik prirode.

Agropress