Agropress Vesti Video

Požeški proizvođači krompira sve češće razmišljaju o prelasku na organsku proizvodnju

Požega – Iako se potrebe i zahtevi tržišta i potrošača u poslednjih nekoliko godina znatno menja, proizvođači krompira iz požeškog sela Tabanovići još uvek su u tradicionalnom načinu proizvodnje, na što u mnogome utiče podneblje, ali i geografski položaj.

Požega,Tabanovići-foto:AgroPress

Na tržištu je sva traženiji mladi krompir i brojni proizvođači u zemlji su se odlučili da svu svoju proizvodnju prodaju pre potpunog zrenja, a uglavnom se potrebe potrošača podmiruju iz uvoza. Branko Petrović koji krompir gaji na sedam hektara, svestan je ovih novih trendova, ali kako kaže nadmorska visina i geografski položaj mu to ne omogućavaju.

„To je kod nas nemoguće, jer da bi bili konkurentni, krompir treba da se posadi rano, a mi u to vreme razgrćemo sneg mi smo visoko, naše zemljište je takvo da to nije moguće, najranije kada možemo seme da stavimo u zemlju je april mesec, ako je proleće kišovito, ponekad sadimo i u maju, a tada se već uveliko vadi mladi krompir”, kaže Petrović.

Prema njegovim rečima ni plastenička proizvodnja nije moguća jer su ovi predeli bezvodni pa je i mogućnost navodnjavanja isključena.

Što se tiče prelaska na organsku proizvodnju, Petrović kaže da o tome pre desetak godina nije ni razmišljao, ali da je u poslednjih par godina sve bliže toj odluci.

Domaćinstvo Branka Petrovića, Tabanovići -foto:AgroPress

„Da nemamo 20 grla stoke od koje omamo stajsko đubre uz pomoć koga održavamo njivu u kondiciji iu prilično razumnoj rodnosti, mi bi mogli da ugasimo proizvodnju. Upotrebom veštačkih đubriva i hemije mi smo doveli zemljišta do faze da tu ne može da raste ništa, jedino zahvaljujući stajskom đubretu to se još uvek održava. A kad smo došli do toga stajnjakom oplemenjujemo njive, onda nismo daleko ni od mogućnosti da pređemo na organsku proizvodnju krompira”, ističe Petrović.

On kaže da je to možda i njegova obaveza jer želi da svojim naslednicima ostavi zdravu zemlju.

„Dakle mogućnost organskog uzgoja više uopšte nije daleko, verovatno ćemo krenuti prvo u manju proizvodnju na dva do tri hektara, da pređemo sa kvantiteta na kvalitet.

O prelasku na organsku proizvodnju razmišlja i njegov komšija Goran Pavlović, koji krompir gaji na pet hektara. On kaže da su za njega cene veštačkog đubriva i hemije koje su izuzetno visoke bitni faktori za promenu načina proizvodnje, ali i cena organskog krompira.

„Pratim i emisije o poljoprivredi, razgovarao sam i sa ljudima koji to već rade, možda je to budućnost, nisu zanemarljive ni subvencije države koje su za ovakav vid proizvodnje i veće. Naravno i za to je potreban veliki trud, jer zemljište je zagađeno pesticidima i veštačkim đubrivima, ali poljoprivrednici treba da budu u toku sa novim načinima proizvodnje i verovatno bi krenuli sa manjim parcelama”, zaključio je Pavlović. 

AgroPress

Branka Petrović, Tabanovići

Ostavite komentar

error: Content is protected !!