Vesti Poljoprivreda

Proizvođače krompira zaštititi zagarantovanom cenom

Milojko Mitrašinović, Foto: Agropres

Užice – Država treba da zaštiti proizvođače krompira kada ga ima, a kada ga nema, mora da interveniše sa uvozom, koga će, usled nedostatka domaćeg, biti i uvoznog, kaže Milojko Mitrašinović, poljoprivrednik iz užičkog sela Bioska.
„ Jaka je cena, neka realna cena krompira je 30 dinara, a sada se prodaje po 70, 80 dinara. Realnije bi bilo da cena krompira bude 40 dinara, ali da je zagarantovana. To bi poljoprivrednicima olakšalo proizvodnju, odnosno učinilo je sigurnijom i svakako profitabilnijom,“, kaže za Agropres Milojko Mitrašinović .
Nekada su zemljoradničke zadruge osiguravale plasman svega što poljoprivrednici proizvedu na svojim njivama. Sada je barem neophodno da se oni zaštite tako što će se zaštititi cena, smatra Milojko.
„ Ako je cena 40 dinara krompira, neka svake godine buda ta, zagarantovana cena,a ne da bude 20 dinara i da proizvođači nemaju računicu da vade krompir iz njive. Mora se imati neka realna cena i da poljoprivrednici budu sigurni da će ono što su proizveli moći da prodaju . Ovako je sve rizik, dodaje Mitrašinović za Agropres.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!