Prvi poljoprivredni karavan u okviru projekta „Najdomaćin 2023” održan u Topoli, prisustvovala i ministarka Tanasković

foto: GZS


Topola – U okviru projekta „Najdomaćin 2023”, koji se održava uz podršku Ministastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

 

i Privredne komore Srbije, prvi poljoprivredni karavan održan je u Topoli.Veliki broj poljoprirednih proizvodjača iz ove opštine predstavio je u svoje proizvode, a karavan je posetila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, foto: GZS

„Imala sam priliku da razgovaram sa poljoprivrednicima iz Topole tokom celog dana i ima mnogo lepih priča. Ideja je upravo da predstavimo te priče i da kažemo koliko su ljudi posvećeni poljoprivredi i da nije uzlud to što država radi jer je ozbiljan pomak napravljen u poljoprivredi. Subvencije koje država ulaže u poljoprivredu nisu otišle tek bilo gde. Postoje radni i vredni poljoprivrednici i preko 95 odsto njih zaista ulaže u svoju proizvodnju, što se iz ovih priča vidi”, kazala je ona.

Prema njenm rečima, karavan je osmišljen da ide u pet gradova, u pet kategorija.

 

“Pokrićemo i stočarstvo i voćarstvo, povrtarstvo, kao i ratarstvo i organsku proizvodnju. Hoćemo da vidimo svaku dobru priču i da damo prostora svakom poljoprivredniku da se o njemu čuje. Da čujemo sve njihove probleme i različitosti, jer nije isto stočaru u brdsko-planinskom kraju i u Vojvodini ili u drugim krajevima u Srbiji. Moramo to da čujemo i da ih sve predstavimo, a sa druge strane ja ovaj dan koristim da se sa njima sretnem i razgovaram. Ovo je jedan od najlepših dana koje sam provela poslednjih meseci. Srećna sam što su se odazvali u velikom broju i što možemo da čujemo dosta priča jer mi smo ovo baš tako i zamislili u okviru ovog projekta“, rekla je ministarka poljoprivrede na otvaranju Poljoprivrednog karavana u Topoli.

Podsetila je da je nagradni fond sedam miliona dinara i da će ukupno 11 poljoprivrednika dobiti nagrade.

„Na ovaj način hoćemo da pokažemo poljoprivrednicima da ih država vidi i to koliko se oni trude. To je simbolika u nagradi, ali dajemo im prostor da se o njima čuje, uvažavamo ih i želimo da vidimo gde još možemo da im pomognemo“, istakla je ministarka Tanasković.

Gazdinstva će se nadmetati u posebnim grupama srazmernim njihovoj veličini, a učesnike očekuje 11 vrednih nagrada.

Glavna nagrada za dobitnika titule „NAJ Domaćin 2023“ iznosiće 2.000.000 dinara.
O finalistima će se odlučivati u pet definisanih kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, organska proizvodnja

GZS/Tanjug