Vesti

Rejonizacija voćarske proizvodnje biće platforma za subvencije

Projekat koji je započet ove godine,a biće nastavljen naredne godine tiče se savremene tehnologije gajenja jagode,maline,borovnice.Na različitim područjima primenićemo savremenu tehnologiju i pokazati na koji način se može podići visina prinosa sa sadašnjih 6,7 ili 8 tona po hektaru na bar 12 do 15 tona po hektaru kaže direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić.

Foto:Agropress

On ističe da to nije jedini projekat koji će biti realizovan u narednoj godini.
„ Tokom naredne godine očekuje nas rejonizacija voćarske proizvodnje,veoma značajan projekat o kome se pričalo dve decenije. Novosadski i beogradski Poljoprivredni fakultet i čačanski Institut za voćarstvo radiće na pozicioniranju svih vrsta voćaka i u okviru toga, sorti na bazi klimstskih i zemljišnih činilaca.To će biti platforma za subvencionisanje voćarske proizvodnje Ministarstva poljoprivrede.Naravno,naši proizvodjači ne treba da se plaše toga,ukoliko struka i nauka kažu da malinu,šljivu ili jabuku treba gajiti u pojedinim područjima,to ne znači da ne mogu zasnivati zasade u tim područjima,ali neće biti podržani finansijski od strane resornog ministarstva, „ kaže dr Lukić za Agropress.

U većini zemalja koje se ozbiljno bave voćarskom proizvodnjom rejonizacija je davno urađena. Cilj je da na osnovu kvaliteta zemljišta, klimatskih činilaca i zahteva pojedinih vrsta voćaka, odredimo gde pojedine vrste mogu najbolje ispoljiti genetske predispozicije, dati najbolji kvalitet plodova, najveći prinos i ekonomski efekat kaže dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo za Agropress.
Direktor podseća da se u Srbiji sve vrste voćaka gaje gotovo svuda i bez strateškog cilja, upravo zbog toga što su proizvođači u zavisnosti od cene plodova, ili ekonomske opravdanosti pojedinih voćaka prepoznali svoj interes.

“ Pojedine vrste vrlo zahtevnih voćaka, kao što su kajsije ili maline, gaje se čak i na područjima gde ne postoje ni minimalni uslovi kada je reč o kvalitetu zemljišta, ili klimatskim činiocima. Naš zadatak je da u naredne tri godine najpre sagledamo zemljišne karakteristike, hemijske, mehaničke i klimatske činioce. Upravo projekti koje smo mi ili druge institucije realizovali u toku ove ili prethodnih godina dobra su osnova za projekat rejonizacije, a na osnovu njega preporučićemo voćarima na kom području je najbolje gajiti pojedine vrste voćaka. Takođe će biti urađene karte koje će jasno odslikavati područja Republike Srbije na kojima je najpogodnije gajiti jabuku, malinu, krušku, trešnju, višnju ili neke druge vrste voćaka. Tokom treće godine realizacije projekta uradićemo i kartu područja sa odgovarajućim sortama pojedinih voćaka,” kaže Lukić za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!